14 namirnica za koje vjerojatno niste znali da ih možete zamrznuti

Uštedite vrijeme i novac zamrzavanjem ovih namirnica.

Zamrzavanje je jedan od najjednostavnijih načina produljivanja roka trajanja namirnicama – sve dok se držite osnovnih pravila: ohladite hranu prije zamrzavanja, ne zamrzavajte ponovno jednom odmrznute namirnice i dobro ih zamotajte kako bi spriječili dotok zraka i izbjegli ozebline na hrani.

Također, imajte na umu da zamrzavanje ne ubija bakterije. Ono samo usporava rast bakterija, stoga zamrzavajte samo provjerene i svježe namirnice.

Označite smrznutu hranu i počnite je odmrzavati na niskoj temperaturi kako bi se ravnomjerno otopile.

Osnovni vremenski savjeti: Zamrznuto voće i povrće možete čuvati do godine dana; perad 6 do 9 mjeseci; ribu 3 do 6 mjeseci; mljeveno meso 3 do 4 mjeseca.

corn

Klip kukuruza

Svježi kukuruz s klipa možete zamrznuti i čuvati do godine dana.

Ako na tržnici možete kupiti svježi kukuruz, jednostavno ga spremite u vrećicu za zamrzavanje i dobro zatvorite. Kada ga odmrznete, bit će hrskav i sočan.

Što se tiče kukuruza iz trgovine koji je star nekoliko dana ili tjedana, prije zamrzavanja ga kratko prokuhajte. Manje klipove kuhajte 7 minuta, srednje 9, a velike 11 minuta.

eggs_0

Sirova jaja

Niste uspjeli potrošiti pakiranje jaja prije odlaska na putovanje?

Zamrznite ih – ali bez ljuske (tekućina će se raširiti a ljuska popucati i nastat će nered po cijelom zamrzivaču.)

Stucite jaja za buduću kajganu ili pečenje, zatim ih ulijte u kalupiće za led i smjestite u plastičnu vrećicu. Tako vam mogu potrajati do 6 mjeseci.

Ili ulijete cijelo jaje u kalupe za muffine, zamrznite, izvadite iz kalupa i spremite u plastičnu vrećicu te vratite u zamrzivač.

Ako želite zamrznuti samo žumanjke, dodajte im 1/8 čajne žličice soli ili ½ žličice šećera za tučene žumanjke. Ovo će spriječiti da postanu želatinasti nakon zamrzavanja.

potatochips

Čips od krumpira

Tulum je završio a vama je ostalo čipsa? Zamrznite ga. Većina vlage iz krumpira je isparila prilikom prženja, pa neće postati gnjecav. Možete ga jesti i zamrznutog jer je jako hladan čips puno hrskaviji.

whipped-cream

Tučeno slatko vrhnje

Kako biste zamrznuli zaslađeno, svježe tučeno vrhnje, stavite ga u hrpicama na papir za pečenje i zamrznite, zatim spremite u plastičnu vrećicu. Možete ih čuvati mjesec do dva.

Izvadite ih kada želite obogatiti šalicu vrućeg kakaa.

garlic_3

Češnjak

I cijeli i nasjeckani češnjak je moguće zamrznuti. Nacionalni centar za očuvanje namirnica savjetuje da zamrzete češnjak kako biste izbjegli botulizam.

Možete ga čuvati nekoliko mjeseci u plastičnim posudicama, ali ostavite praznog prostora na vrhu jer se tekućina širi prilikom zamrzavanja.

hummas

Hummus

Zbog slanutka bogatog proteinima, sezama bogatog mineralima i maslinova ulja koje štiti srce, hummus je hranjiva namirnica koju je lako zamrznuti.

Možete ga zamrznuti u dobro zatvorenoj posudici posipanog maslinovim uljem kako ne bi izgubio vlagu.

Ostavite malo praznog prostora pri vrhu posudice. Može ostati ukusan do 4 mjeseca.

Nakon odmrzavanja ga dobro promiješajte.

pancakes

Palačinke

U današnje vrijeme palačinke se rade od raznih kombinacija brašna, od kokosovog do heljdinog ili punozrnatog. Bez obzira na vaš recept za palačinke, možete ih ispeći više i zamrznuti ostatak.

Između svake palačinke stavite papir za pečenje i stavite ih u aluminijsku foliju ili plastičnu vrećicu. Ostat će ukusne do 2 mjeseca.

citrus_0

Svježi citrusi

Održite limune i naranče sočnima i svježima – dugo nakon sezone. Svaku voćku narežite na tanke ploške i između svake ploške stavite papir za pečenje. Možete ih narezati i na četvrtine pa zamrznuti. Prije zamrzavanja uklonite što više koštica.

Ako želite sačuvati samo sok, spremite ga u staklene posudice i ostavite praznog prostora pri vrhu kako bi se mogao širiti.

Koricu citrusa možete naribati, dodati joj par kapi soka i zamrznuti u kalupićima za led.

sandwiches

Sendviči

U strci ste s vremenom? Napravite sendviče u nedjelju i zamrznite ih da imate za svaki dan u tjednu.

Nadjevi koji dobro podnose zamrzavanje su maslac od orašastih plodova, tunjevina iz konzerve, sardine i losos (iako trebate izbaciti majonezu), i većina suhomesnatih narezaka i tvrdih sireva.

Izbjegavajte salatu od jaja u sendvičima (bjelanjci postanu žilavi), marmeladu (jer će kruh postati gnjecav) i povrće bogato vodom poput zelene salate i rajčice (koja će postati kašasta nakon odmrzavanja).

Kako biste ih zamrznuli stavite ih na papir za pečenje, stavite u zamrzivač na barem pola sata i zatim spremite u plastične vrećice.

Istisnite višak zraka iz vrećice. Za najbolji okus, potrošite ih u roku 3 mjeseca.

onions

Luk

Uštedite vrijeme tako što ćete nasjeckani luk zamrznuti za idući marinara umak. Jednostavno ga spremite u plastičnu vrećicu. Prije upotrebe ga ne morate odmrzavati – samo ga zamrznutog bacite na tavu svaki puta kad vam zatreba.

steel-cut-oats_1

Zobena kaša

Volite staromodnu zob, ali mrzite koliko vremena potrošite kuhajući ju svakog jutra?

Skuhajte veliku porciju preko vikenda i zatim je zamrzite u individualne porcije u plastične ili staklene posudice. Tako ćete imati zobenu kašu za doručak svakog dana u tjednu.

avocado_0

Avokado

Stavite avokado u blender i dodajte žlicu soka od limuna ili limete kako bi spriječili da potamni. Izmiksajte ga u pire i iskoristite za idući guacamole umak, smoothie ili dresing za salatu.

mushrooms

Gljive

Omiljene gljive poput šampinjona, cremini i portobello gljiva možete uspješno zamrznuti. Narežite ili nasjeckajte gljive, rasporedite ih na papir za pečenje i zamrznite. Ovo će spriječiti da se zalijepe u veliku grudu.

Zatim ih prebacite u plastičnu vrećicu ili posudice. Pečene gljive prije zamrzavanja dobro ohladite i složite ih slojevito u vrećicu za zamrzavanje.

Vrećice spremite horizontalno – gljive će se lako razdvojiti kada vam zatrebaju za iduće kuhanje.

bread

Kruh

Kriške ili štruce kruha ili tortilje – sve možete zamrznuti.

Tortilje i kriške kruha spremite tako što ćete između svakog komada staviti papir za pečenje ili papirnati ručnik i zatim ih stavite u plastičnu vrećicu. Prije zamrzavanja istisnite sav zrak iz vrećice.

Komentari

▲ Povratak na vrh