Nadmudrite ne-prijatelja s posla

Kako zaštititi svoju karijeru, ostaviti dobar dojam i nikom se ne zamjeriti, savjetuje dr. Fathali Moghaddam, profesor kolegija o rješavanju sukoba na Sveučilištu Georgetown

Ako ste ambiciozni i nabrijani na karijeru, nije loše uvijek pomalo raditi na svom imidžu te usput iz igre izbaciti sve one koji bi vas mogli omesti na putu prema gore. Evo tri brzopotezna:

OTKRIJTE DVOLIČNJAKA Da provjerite možete li u nekog imati povjerenja, podijelite bezazlene, ali osobne načine na koje ste eskivirali uredska pravila (npr. da ste uzeli slobodan dan da odete na golf). Ako to procuri među kolege, znat ćete izvor.

(ZLO)RABITE FRAZE Ako ste prisiljeni raditi s njim, tu i tamo bacite fraze kao što su “mi smo odličan tim”, što će ga potaknuti na suradnju. Iskušajte i nešto poput “Imam tu ideju, bilo bi još bolje da…” – djelovat ćete usredotočenije na pronalaženje rješenja nego na sukobe.

BUDITE DOBRI SA ŠEFOM Redovito komunicirajte s nadređenim. Pritom se nemojte žaliti na uredskog neprijatelja. Umjesto toga pokažite zanimanje za sudjelovanje u novim projektima o kojima vaš šef sanja – djelovat ćete proaktivno (i kao osoba za unapređenje), a istodobno ćete isključiti ne-prijatelja.

Komentari

▲ Povratak na vrh