Naučite kako hvaliti samoga sebe bez srama i arogancije

Ako se sami nećete hvaliti - nitko neće.

Ispitivanje poslovno-društvene mreže LinkedIn pokazalo je da se 46 posto zaposlenika ne bi osjećalo ugodno opisivati svoje poslovne uspjehe, čak i da na cesti sretnu poslodavca iz snova. Zašto? Zato što bi razgovor o uspjesima zvučao kao hvalisanje, smatraju ispitanici.

No, ako ne pričate o sebi, nikada nećete uspjeti izgraditi karijeru i uspeti se na korporativnoj ljestvici, kaže poslovna stručnjakinja iz LinkedIna Catherine Fisher.

To ne znači da morate postati hodajući životopis. Naučite kako hvaliti samoga sebe bez srama tijekom razgovora za posao i dobiti posao koji zaslužujete.

1. Istaknite činjenice

Loš način: ”Ja sam odličan prodavač.“

Bolji način: ”Ove godine povećao sam svoje osobne ciljeve za 40 posto, što je mojoj firmi donijelo dobitak od 20 posto.“

Zašto to pali: ”Pustite statističke podatke i brojeve da govore o vama“, kaže poslovna stručnjakinja Nicole Williams, bivša stručnjakinja za povezivanje u LinkedInu i autorica knjige Earn What You’re Worth. ”Fokusirajte se na svoje rezultate i jake strane koje su povezane s njima, kako ne bi ispalo da ističete svoje mišljenje, već činjenice potkrijepljene brojkama.“

No nemojte davati lažne statistike. Ne želite biti ulovljeni u laži.

2. Ne spuštajte druge kako bi sebe uzdigli

Loš način: ”Unaprijeđen sam ranije od ostalih kolega.“

Bolji način: ”Uspio sam ostvariti rast i dobit u skladu sa svojim ciljevima, zbog čega sam dobio priliku preuzeti više odgovornosti, povećati obujam posla i dobiti bolju poziciju na poslu.“

Zašto to pali: Ne morate se uspoređivati s drugima kada se hvalite svojim uspjehom. Vaš cilj treba biti da se pokažete kao timski igrač koji priznaje tuđe uspjehe dok naglašava vlastite. Na ovaj ćete način pokazati novom šefu da dobro radite s drugima i da ste voljni davati pohvale.

3. Ispričajte svoju priču

Loš način: “Ja sam jako dobar pisac.“

Bolji način: ”Nakon što sam u djetinjstvu pročitao prvi roman J.R.R. Tolkiena, postao sam ovisan o čitanju i pisanju fantastike.“

Zašto to pali: Kada pišete molbu za posao ili razgovarate s potencijalnim poslodavcem o tome što volite, morate to zaista i pokazati.

Unesite se u priču i recite kako i zašto ste započeli svoju karijeru. Izgledat ćete inspirirano poslom koji radite, što će vas izdignuti od ostalih koji ne pokazuju jednak entuzijazam.

4. Budite predani

Loš način: ”Još se nekoliko tvrtki zanima za mene.“

Bolji način: “Iako imam još nekoliko opcija, najviše se veselim mogućnosti zaposlenja u vašem timu.“

Zašto to pali: Na ovaj način poslodavcu pokazujete da vi odlučujete, ali vam je njegova tvrtka prvi izbor jer nudi najbolje mogućnosti za vašu karijeru.

5. Prodajte se online

Loš način: “Ja sam društven tip i volim interakciju s novim ljudima.“

Bolji način: Neka vaše prisustvo na društvenim mrežama govori za sebe.

Zašto to pali: Na 20-minutnom razgovoru za posao možete biti  šarmantni samo do određene mjere.

Poslodavci pregledavaju vaš profil na društvenim mrežama prije razgovora, kaže Williams. Stvorite profil koji zaista pokazuje tko ste i što volite raditi: Šaljite smiješne (pisane pristojnim rječnikom) tweetove, objavljujte fotografije na kojima sudjelujete u humanitarnim aktivnostima na Instagramu i redovito dijelite svoja postignuća na LinkedInu i sličnim društvenim mrežama.

Na ovaj način ostavljate stvarne osobe – ne verzije tipa koju želite da vaš šef vidi, kaže Williams.

Komentari

▲ Povratak na vrh