Opekao sam usta na pizzi. Opet.

Nemojte biti pohlepni i halapljivi. Kad je pizza vruća, mora se pričekati

Jasno nam je i kako je do toga došlo. Da biste sljedeći put izbjegli agoniju, primijenite ove znanstveno potvrđene savjete Mary Anne White, profesorice kemije sa Sveučilišta Dalhouise. Dakle, prije no što počnete jesti vruću pizzu napravite sljedeće:

  • Sišite led prije konzumacije pizze. Toplinska energija pizze morat će zagrijati vaša ohlađena usta, što smanjuje opasnost od opeklina. Lako ćete to napraviti – srknite malo soka s ledom prije no što navalite.
  • Maramicom uklonite vrelu otopljenu mast s vrha pizze.
  • Pomoću noža (što većeg, to bolje) dodatno ćete ubrzati hlađenje pizze, zarijete li ga između tijesta i sira -metal će upiti određenu dozu topline. Presporo?

  • Jedite pizzu kao Amerikanci, dakle rukama, a ne s vilicom i nožem. Presavijte komad pizze tako da korica bude izvana, što će zaštititi vaše nepce. “Rastopljeni sir i umak bolji su vodiči topline od tijesta pa će vam spržiti jezik ”, tvrdi Keri Colabroy, autorica knjige The Science of Cooking.

Ako ste se već opekli

Pijte mlijeko kako biste smanjili opeklinu, a sljedeća 72 sata ne jedite ljutu ni začinjenu hranu, savjetuje Mindy Zenke, stručnjakinja iz Mayo Clinic Health Systema.

Preporučujemo

Komentari

Fitness centri
▲ Povratak na vrh