Često se oznojim u snu. Je li to nezdravo ili samo odvratno?

Sve je ok s vašim spavanjem i ujutro se budite odmorni, ali u vodi. Oznojite se kao zvjer i posteljinu možete mijenjati svaki dan. U čemu je problem?

Uzrok vjerojatno nije nešto što bi vam poremetilo miran san. U većini je slučajeva posrijedi kortizol, objašnjava MH savjetnik za zdrav san dr. W. Christopher Winter.

Razine toga hormona stresa prirodno opadaju otprilike sat vremena prije odlaska na spavanje, a to je popraćeno snižavanjem tjelesne temperature zbog čega se umotate u dekicu (ili stisnete uza svoju dragu).

Kortizol ponovno raste oko zore, a s njim i vaša tjelesna temperatura no tada na sebi imate dodatne slojeve tkanine. Stoga nije čudno što se budite mokriji nego kad ste legli na počinak.

Muškarci, osobito oni mišićavi, više se znoje nego žene jer im je metabolizam brži, dodaje dr. Winter.

Pokušajte riješiti problem nabavom krevetnine od materijala koji upija vlažnost ili spavajte na podlozi koja hladi te odvodi vrućinu od vašega tijela.

Ako se unatoč tome i dalje budete budili obliveni znojem, dogovorite pregled kod liječnika. Prekomjerno znojenje može biti popratna pojava uzimanja antidepresiva ili upozoravati na apneju u snu ili hipertireozu.

Komentari

Fitness centri
▲ Povratak na vrh