Potvrdila znanost: pamćenje pokušava sabotirati vezu s vašom voljenom!

Gledajte na svoju memoriju kao na problematičnog prijatelja koji se pojavljuje niotkuda i sve uništava.

Pamćenje je ustvari nepouzdani gad. Ljudi su prilično loši kada je pamćenje različitih stvari u pitanju – što je djelomično i razlog zašto se priče svjedoka automobilskih nesreća, pljačke ili slično razlikuju od osobe do osobe. Osim toga, mi često precjenjujemo naše mogućnosti pamćenja, što je i pokazala nedavna studija (i zato sljedeći put kada vam na pamet padne genijalna ideja odmah je zapišite na papir). Druga istraživanja ukazuju na to da mozak mijenja i izobličuje naša sjećanja kada ih se pokušamo prisjetiti. Što je najgore, mi toga nismo ni svjesni.

Drugim riječima, kada mislimo da je sve u redu i pod kontrolom, vaše pamćenje čeka u pozadini kako bi vas uvjerilo da situacija i nije baš tako bajna. Kada ste u vezi, pamćenje bi vas moglo natjerati da mislite kako ste sretniji bili kada niste imali partnera – i to je samo jedan od načina na koji se igra s vama.

Britanska organizacija School of Life, koja pomaže ljudima u razvijanju emocionalne inteligencije, ovako je objasnila cijelu priču: kada imate žustru raspravu ili se svađate s partnericom, vaš um priziva lijepa sjećanja iz doba kada ste bili solo – čak i ako to doba ustvari i nije bilo tako ružičasto.

Treba napomenuti kako vaša moć prizivanja uspomena ima snažan utjecaj na procjenu određene situacije. Tako ćete se usred svađe s partnericom prepustiti naletu sjećanja dobrih trenutaka kada ste bili solo. I pritom ignorirati trenutke kada ste bili solo i jadni.

Vrlo vjerojatno će se dogoditi suprotno kada i ako ponovo budete sami (kao što je pjesma kaže: trava je zelenija na drugoj strani, sve dok ne dođeš na drugu stranu.).

Kada bi imali prilike pogledati objektivni video o vašem životu, shvatili bi da vaš život kada ste bili solo i u vezi i nije toliko različit koliko bi na prvi pogled mogao izgledati: nekad je bilo super, nekad je bilo dobro, a nekad teško i tužno.

Imamo i dobre vijesti. Naime, podizanje svjesnosti o tome kakve trikove pamćenje skriva u rukavu moglo bi vam pomoći u vezi. Bilo da ste sretniji solo ili u vezi, s vremena na vrijeme izađite van sebe i realno pogledajte situaciju – i pritom se uvjerite da ne u obzir uzimate samo lijepe trenutke.

Komentari

▲ Povratak na vrh