Oživite svoj stan pomoću ovih malih trikova

Prosječnom majstoru treba 20 minuta za ispijanje kave, a vama je toliko dovoljno za preuređenje stana.

Trebate više radnih ploha u kuhinji
20-minutno rješenje: Ugradite zidni stol na sklapanje. Kad vam treba radna površina, jednostavno ga fiksirate, kad vam treba prostora – spustite ga uza zid. Ikein model Norbo nije skup, a nećete se napatiti ni montirajući ga. Jasno, ako znate baratati bušilicom. Znate, zar ne?

Još bolje: Izradite vlastitu varijantu stola na sklapanje – za razliku od konfekcijskih primjeraka u maloprodaji, svom stolu dodajte sklopivu metalnu policu (koju možete nabaviti u svakoj većoj trgovini s materijalima za “sam svoj majstor” akcije).

Fotografije vam se gomilaju u ladicama
20-minutno rješenje: Zaletite se na buvljak i ondje jeftino kupite male okvire za fotografije. Dobro ih očistite, sve ih obojite u istu boju (crna, naravno, uvijek pali) i postavite u njih svoje fotografije. Objesite ih o zid u skupinama – i ispast ćete faca.

Još bolje: Objesite slike o zid uza stubište tako da sve budu u razini oka dok se penjete. Ako su fotografije digitalne, budite sofisticirani i dajte ih napraviti crno-bijelo ili se odlučite za sepiju.

Neutralna boja zidova vam je dosadna
20-minutno rješenje: Kupite zastore, deke i ukrasne jastuke, sve u jednakoj živoj boji. Objesite zastore, deku prebacite preko stolice, a jastuke strateški porazmjestite po trosjedu. Soba će izgledati zanimljivo, ali i usklađeno.

Još bolje: Istaknite jedan zid tapetom zanimljiva uzorka i/li boje. Takav će zid prostoriji dati osobnost. Najbolji zid za takvo što onaj je koji se ionako nečim već ističe – zid na kojem je veliki TV, kamin ili nešto slično.

U vašu sobu ne dopire svjetlost
20-minutno rješenje: Stavite žarulje koje isijavaju nježnobijelu svjetlost jer koža pod takvom svjetlošću izgleda bolje. Svjetlost potom reflektirajte prema gore s pomoću zrcala koje možete postaviti na pod uza zid ili na zid (ako ga stavite na pod, zalijepite na pod između zrcala i zida praznu rolu toaletnog papira).

Još bolje: Postavite zidne svjetiljke ili one koje svjetlost bacaju prema stropu. Osvijetlite li mračne kutove, nedostatak danjeg svjetla teže će se zamijetiti, a i soba će izgledati veće (jer tako gornji dio zida privlači pogled).

Vaša je dnevna soba očajno mala
20-minutno rješenje: Objesite zavjese od stropa do poda, točnije ostavite samo desetak centimetara od stropa i od poda. Duge uspravne linije stvaraju iluziju više, prostranije sobe. I izaberite svijetle boje; crna i smeđa “guše” male prostore.

Još bolje: Ako išta možete dići s poda, učinite to. Umjesto ormara za knjige stavite zidne police, a televizor postavite na zid. Nabavite namještaj u kojem se mogu skladištiti sitnice, poput trosjeda s kutijom za posteljinu.

Izluđuju me pošta i katalozi
20-minutno rješenje: Iskrcajte 100 kuna i kupite policu i nekoliko kukica. Policu postavite na zid u hodniku, odmah do ulaznih vrata, a kukice ušarafite ispod police. Kukice su tu za ključeve, a polica za poštu, jasno?

Još bolje: Postavite na zid kod ulaznih vrata staru žaluzinu kako biste mogli u otvore ubacivati poštu (umjesto da je gomilate na polici). Žaluzinu obojite u jednu boju ili, ako želite, u više boja – tako da svaka boja predstavlja jednog člana obitelji (i poštu za njega).

Komentari

▲ Povratak na vrh