Koja je pasmina najbolja za vas?

Živite u stanu? Često ste u prirodi? Planirate djecu? Doznajte koje vam pasmine odgovaraju po svojim osobitostima.

S kućnim ljubimcima ništa nije sigurno. Ali dobri uzgajivači daju testirati pse na urođene zdravstvene tegobe. Dr. Jerold Bell sa škole veterinarske medicine Sveučilišta Tufts preporučuje da na caninehealthinfo.org provjerite koje pasmine trebaju određene pretrage. Ipak, DNK nosi više od mogućnosti obolijevanja.

Uz pomoć dr. Bella i dr. Sandre Sawchuk sa škole veterinarske medicine Sveučilišta Wisconsin doznajte koje vam pasmine odgovaraju po svojim osobitostima.

Živite u stanu: Hrt

Trkaći pas u stanu? Da, i još je pobjednički izbor. Ti su psi tihi, neovisni, rezervirane prirode te vole ležati, kaže dr. Sawchuk. Ali skloni su bolestima desni, stoga im svakodnevno četkajte zube.

Često ste u prirodi: Labrador retriever

Volite li hodati, trčati i bacati frizbi, voljet ćete i labradora. Tu pasminu, kojoj odgovara aktivan život, krase odanost, inteligencija i stabilan temperament. Mišićavi su, a krzno im je prikladno za sve vremenske uvjete.

Imate druge ljubimce: Mops

Ovi mali psi nemaju predatorski nagon, kaže dr. Bell. Da izbjegnete probleme s disanjem, provjerite je li svaka nozdrva jednaka trećini širine pseće njuške. Svakodnevno mu čistite lice neparfimiranim bebi vlažnim rupčićem.

Imate djecu (ili je planirate): Collie

Lassie nije glumila da voli svoju obitelj. Ova je pasmina živahna vani, ali mirna kod kuće (možda vam se klinci ugledaju na psa). Ovom psu morate četkati krzno, ali to je način povezivanja, kaže dr. Sawchuk. Za manje četkanja tražite “glatke” collieje.

Želite udomiti: Pas iz azila

Prije no što udomite psa, provedite neko vrijeme s njim; ako treba i nekoliko puta dođite u azil kako bi se naviknuo na vas. Usto, kod djelatnika azila raspitajte se kakve je pas naravi da vidite bi li mu odgovarali uvjeti u vašem domu i vaš dnevni raspored.

Preporučujemo

Komentari

▲ Povratak na vrh