Kako se riješiti svojih (mračnih) tajni?

Dobra je strana otkrivanja nečega prijatelju ne samo to što mu vjerujete nego i što ste čuli njegove tajne. Puno znači ako vas blizak prijatelj cijeni i nakon razotkrivanja.

Napokon ste spremni otkriti tajnu, ali ne možete (ili ne želite) to reći osobi koju bi moglo povrijediti? Ima i drugih načina olakšavanja savjesti.

NAPIŠITE

Tajnu istresite na papir i nećete se cenzurirati, što biste možda učinili da tajnu podijelite s nekim, kaže dr. Tamara Afifi, prof. komunikacija na Sveučilištu Iowe. Nedostaci? Ako se ne izložite riziku otkrivanja drugoj osobi, ograničavate osjećaj olakšanja.

RECITE PRIJATELJU

Dobra je strana otkrivanja nečega prijatelju ne samo to što mu vjerujete nego i što ste čuli njegove tajne. “Puno znači ako vas blizak prijatelj cijeni i nakon razotkrivanja”, kaže dr. Afifi. No njegovo je prihvaćanje možda ograničeno, osobito ako ima izražen stav o predmetu vaše tajne.

ISPOVJEDITE SE

Bogobojazni ste? “Možda ćete se osjećati prihvaćenije ako komunicirate s višom silom preko svećenika”, kaže dr. Dale Larson, prof. savjetodavne psihologije na Sveučilištu Santa Clara. Opasnost: zbog straha da ćete razočarati osobu koju duboko poštujete možda ćete biti manje otvoreni.

KAŽITE PSIHIĆU

Psihoterapeut nije vaš frend niti će vam reći da izmolite 20 Zdravomarija – a možda vam upravo to treba. Možete se povjeriti bez straha od osuđivanja, kaže dr. Larson. Povrh svega, ohrabrit ćete se istražiti korijene svoje tajne i njen utjecaj na vaš život. — CHRISTA SGOBBA

Preporučujemo

Komentari

Fitness centri
▲ Povratak na vrh