Kako dobitak na lotu može uništiti čovjeka

Novi hrvatski milijunaš, koji je nedavno na lutriji osvojio 43 milijuna kuna, morat će jako paziti kako troši novac, jer prokletstvo dobitka na lotu više nije iznimka.

Dvije stvari čovjek mora imati kako bi uspio u životu. Prvo je sreća (ono kada se čovjeku pruži povoljna prilika), a drugo je pamet – ona čovjeku omogućuje da iskoristi povoljnu priliku. S tim bi se vjerojatno složili brojni ‘slučajni milijunaši’ kojima je zgoditak na lotu, o kojem mnogi sanjaju, promijenio život.

U brojnim slučajevima napravio pakao. Čak 43.009.021, 84 kune osvojio je nedavno na lotu jedan sretnik iz Hrvatske koji je svoju kombinaciju života uplatio putem interneta. Većina lovaca na sreću, očekivano, ne otkriva svoj identitet. Jedan od rijetkih koji je o tome otvoreno pričao (osvojio je 6,5 milijuna kuna!) bio je umirovljeni profesor glazbe iz Petrinje Frano Selak.

Kako nam je u telefonskom razgovoru rekla njegova supruga Kata, Frano je umro prije godinu dana, u 87. godini života, u boli što su mu mnogi od onih kojima je pomogao okrenuli leđa. Kad je rodbini i prijateljima trebalo kupiti kravu, namještaj ili pomoći na drugi način, kupiti instrumente za različita glazbena društva, Frano je uvijek bio na raspolaganju. O životu Frane Selaka pisali su svi svjetski mediji, a jedna australska tvrtka s njim je snimila i reklamu za čips.

“On je htio potrošiti i neka je, nije mi žao! Ja nikada nisam imala utjecaj na to kako troši osvojeni novac. Znam samo da je puno podijelio, a oni koji mu nakon svega nisu bili u stanju reći ni ‘dobar dan!!’, to neka je na njihovu dušu”, rekla nam je Kata koja danas ne iskušava sreću na lotu te živi od 1800 kuna mirovine.

Pokojni Frano sebi je, kako je u medijima ispričao prije nekoliko godina, kupio auto, kuću i vikendicu na moru, a sve ostalo je podijelio. Žao mu je, rekao je tada, što nije pametnije trošio. Priča o Frani Selaku, kojeg su mediji prozvali najsretnijim nesretnim čovjekom, doista je posebna. Rodio se u barci jer su majku prerano uhvatili trudovi, pa mu je otac presjekao pupkovinu i oprao ga u moru. Preživio je slijetanje vlaka u Neretvu, prevrtanje autobusa u rijeku Bosnu i pad zrakoplova, ali i još nekoliko, uvjetno rečeno, manje zanimljivih nesreća, koje su završile bez većih posljedica. Nakon svega toga još je 2002. godine osvojio 6,5 milijuna kuna na lutriji.

Opširnije na Sretna.hr.

Komentari

▲ Povratak na vrh