Mentalna snaga – pola puta do cilja maratona!

Svaki maratonac svjestan je važnosti psihe i zna da sve pripreme, kao i sva odricanja, padaju u vodu ako nedostaje ona karika koja povezuje cijeli lanac. No, možemo li i kako - ojačati um?

Jeste li se ikada zapitali koliki utjecaj na sportski rezultat imaju um i mentalna snaga? Uzmimo za primjer trčanje, konkretno maraton. Kilometri i kilometri koji čekaju da ih savladate uz niz prepreka – umor, iscrpljenost, psiha…

Svaki maratonac svjestan je važnosti psihe i zna da sve pripreme, kao i sva odricanja, padaju u vodu ako nedostaje ona karika koja povezuje cijeli lanac – mentalna snaga! 

Imati jak um značilo bi otprilike da ste već prošli pola puta do cilja maratona. No, ostaje pitanje kako ojačati um?

Prvi korak je izgradnja samopouzdanja. Sad će oni sumnjičavi pomisliti kako je to lakše reći nego učiniti, pogotovo ako nisu baš najsigurniji sami u sebe. Bojite se da ne možete istrčati taj maraton? Razmislite onda malo o svojim dosadašnjim uspjesima. Sjetite se neke uspješne utrke, bez obzira na to koliko kilometara imala, ili se sjetite osjećaja kada ste oborili vlastiti rekord. Možda je to bio manji podvig od maratona, ali tada vam se vjerojatno i ta manja utrka činila jednako teškom poput maratona. Sjetite se svojih početaka. Na počecima ste jedva čekali da dođete do razine na kojoj ste danas. To su stvari na koje trebate biti ponosni, ti mali uspjesi su stvari zbog kojih trebate itekako imati povjerenja u sebe.

Kako god da su vaši dosadašnji životni i sportski put izgledali, imate sigurno milijun razloga zbog kojih biste trebali vjerovati u sebe. Učinite to zbog one osobe koja ste bili na početku svog puta, koja je bezuvjetno vjerovala osobi koja ste danas. Izađite iz svoje sigurne zone i probudite pobjednika u sebi.

Sportski psiholog Justin Ross tvrdi da je mentalna snaga vještina koja se može istrenirati, no čak i kada je um jak tijelo ponekad izdaje i osjećamo fizičku bol.

Ta bol koju osjećamo tijekom utrke zapravo je emocionalni odgovor namijenjen tome da nas spriječi pri izlasku iz svoje sigurne zone i tako nanosimo štetu sami sebi. Sigurna zona možda i zvuči dobro, u njoj nam se ništa nepredvidivo ne može dogoditi. Ali istodobno ostanak u sigurnoj zoni znači da nikad nećemo postići svoj cilj, napraviti korak više koji razlikuje šampione od konformista. 

Kako se bol ne bi ispriječila između vas i cilja, posegnite za malim pomagačima koji će vas u stopu pratiti. Ako ste se udarili, uganuli ili istegnuli dio tijela i osjećate bol koja vam otežava put prema cilju, kreme i tablete će vam biti od manje praktične pomoći. Kreme djeluju kratkotrajno, dok kod tableta treba neko vrijeme da osjetite olakšanje. 

Vama treba ono od čega će vas bol odmah prestati usporavati, a djelovat će dulje vremena. Treba vam ljekoviti naljepak Itami – prvi diklofenak naljepak* na hrvatskom tržištu. Itami se koristi protiv akutnih bolova kod istegnuća, uganuća, udaraca i različitih sportskih ozljeda, a djeluje čak 12 sati – i više nego dovoljno da istrčite maraton. Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.

Izlazak iz sigurne zone više se ne čini tako strašan, zar ne?

 

Plaćeni oglas o lijeku
ITA-AD-005-02072019

Komentari

▲ Povratak na vrh