‘Bajkovito’ i ‘fascinantno’ – riječi koje su ipak nedostojne NYC maratona!

Već su dva tjedna prošla od mog prvog maratona, a još uvijek mi se sve čini nestvarno, od trenutka da sam odlučio trčati maraton do danas, kad je New York “osvojen”. Puno je u tom razdoblju bilo događaja i malih 'pobjeda' koje su me dovele do cilja. Iako se u startu činilo daleko i teško dostižno...

U kratkom razdoblju od cca 6 mjeseci stvarno se puno toga dogodilo! Od toga da sam upoznao super Men’s Health ekipu koja me pratila i bodrila cijelim putem, preko pretrčanih više od 750 km u Trčaoni, odrađenih 50-ak treninga snage s trenerom Matejom Išasegijem Segijem u Biotreningu, ispijenih nekoliko stotina izotoničnih pića Hidra ISO, a sebe prije izgubljenih kilograma se ni ne želim više sjećati.

Bilo je to stvarno jedno vanserijsko iskustvo koje se teško može prepričati.

Lagao bih kada bih rekao da je bilo lagano. Bilo je puno trenutaka kada je bilo teško, posebno kako su dužine postajale sve duže i duže. Neopisivo puno mi je značila potpora kolega trkača u Trčaoni, bez obzira koje su oni dionice trčali, cijelo vrijeme su mi bili potpora. Posebno ekipa maratonaca dok smo se zajedno pripremali cijelo vrijeme a večernje izlaske i druženja petkom zamijenili dužinskim treninzima. Bez njihove potpore sve skupa bi bilo mnogo, mnogo teže.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mario (@shekyzg) on Oct 23, 2019 at 12:01pm PDT

Naravno, jako velike zasluge idu Trčaoninom treneru Marku Bićaniću koji nas je pratio cijelo vrijeme, kao i Segiju u Biotreningu koji me iz tjedna u tjedan ‘mučio’, ali i poticao. Još više su me motivirali prijatelji koji su svakodnevno slušali o mojim pripremama, nekad s malo više, a ponekad i s malo manje entuzijazma. Najbolji prijatelji s razlogom nose titulu najboljih pa su oni i najviše ‘patili’. Od Maje i Petre koje i dalje svaki dan u uredu slušaju barem sat vremena o trčanju, treninzima i prehrani, do Filipa. Filip i Maja su me pratili i u dalekom New Yorku i pazili na to da u subotu na vrijeme odem na spavanje, a u nedjelju su me podzemnom ‘lovili’ po gradu na 3 lokacije i navijali i, naravno, nakon trke odveli na večeru. Danima nakon maratona slušali su moje jaukanje od bolova i upale mišića, ali nisu previše prigovarali. Čak su mi i roditelji, kojima i dalje nije jasno što to meni sve treba, bili ogromna potpora, i pratili su iz Splita svaki pređeni kilometar maratona preko NYC Maraton aplikacije.

Kako opisati i sažeti sami maraton u nekoliko riječi ili rečenica? Čini mi se kao nemoguć zadatak. Iako su prošla 2 tjedna još sam pod dojmom te količine pozitivne energije, broja trkača i navijača, organizacije, ali i grada. Padaju mi na pamet riječi kao ‘neopisivo’, ‘fenomenalno’, ‘bajkovito’ i ‘fascinantno’, ali čim ih izgovorim imam osjećaj kao da su umanjenice, neprimjerene i nedostojne jednog takvog iskustva. Ne znam je li to stoga što mi je to bio prvi maraton ili zato jer je riječ o ovom prestižnom maratonu, a vjerojatno je kombinacija svega spomenutog. Nadam se da će budući Men’s Healthovi kandidati imati slično iskustvo kao i ja, te da će se ovaj projekt nastaviti još dugi niz godina i mnoštvu drugih trkača omogućiti da ostvare svoje snove.

Kraj cijele ove avanture, sad mi se čini, došao je u trenu. Vrijeme je da se okrenem drugim izazovima, novim kilometrima, novim maratonima… Osobno bi se htio još jednom najiskrenije zahvaliti svima koji su mi omogućili ovu nesvakidašnju avanturu, počevši od Men’s Health Hrvatska koji me izabrao na natječaju do svih partnera koji su prepoznali i podržali ovaj projekt: Trčaoni, Biotreningu, Samsungu, Saucony Hrvatska, Itami, Almagei i Hidri ISO. Bez vas ni svega ovoga ne bi bilo! Hvala!

 

 

Komentari

▲ Povratak na vrh