Moć negativnog treninga: Impresivni mišići u 60 sekundi

Vaši mišići mogu podnijeti veću težinu utega u fazi njegova spuštanja!

Vjerujemo vam da dižete utege. Ali, priznajte, nikad niste pridavali previše pažnje njihovom spuštanju. Krenite odmah: ekscentričan trening, koji je usmjeren na spuštanje utega, dio negativne faze treninga, potencijalno može imati bolji učinak na povećanje snage od koncentričnog treninga (fokusiranog na dizanje utega), kaže dr. Ellington Darden, autor knjige The Body Fat Breakthrough.

„Vaši mišići mogu podnijeti veću težinu utega u fazi njegova spuštanja“, kaže Darden. „Ako tu fazu rastegnete na cijelu minutu, kao kod propadanja na razboju ili zgibova s dlanom prema licu, možete uključiti 40 posto više mišićnih vlakana i potaknuti na rad veći broj hormona zaslužnih za rast mišića.“

Rezultat: više snage i jakosti u osjetno manje vremena.

Negativan zgib s dlanom prema licu

Primite šipku pothvatom s rukama potpuno ispruženim u širini ramena, a gležnjeve prekrižite iza tijela. Povucite prsa prema šipci. Polako se spuštajte, centimetar po centimetar.

Negativno propadanje

Primite se za šipke na razboju i podignite se tako da su vam ruke potpuno ispružene. Lagano se nagnite naprijed i polako počnite spuštati tijelo – centimetar po centimetar – sve dok vam gornji dio ruku ne dođe ispod razine laktova.

Izazov: trebate napraviti samo po dva ponavljanja (jedno ponavljanje za svaku vježbu), no, to će vrlo vjerojatno biti dva najteža ponavljanja koja ste ikada izveli.

„Uzmite si minutu vremena za spuštanje u svakoj vježbi, zatim odmorite dvije minute između vježbi“, kaže Darden. Ako ne možete izdržati duže od 30 sekundi, morate poraditi na ekscentričnoj snazi.

Vaš cilj: 1 negativno propadanje, 1 negativan zgib.

Komentari

▲ Povratak na vrh