Fitness treneri otkrivaju tajne uspjeha u teretani

Pitali smo stručnjake kako do najboljih rezultata u najkraće vrijeme.

Kada je o savjetima riječ, uvijek se treba obratiti stručnjacima, onima koji su svoj život posvetili određenom zanimanju. Ista stvar je i s tjelovježbom. Drago nam je vidjeti i čuti kako sve više ljudi ne priča samo kako je “život ljepši uz redovitu tjelovježbu”, već su se pomaknuli i bave se nekom vrstom fizičke aktivnosti.

Ipak, jedan od najpopularnijih načina vježbanja, podjednako kod muškaraca i žena može se opisati kao “radim što hoću i kako znam”. A to je krivo. Najbolje je od početka krenuti uz stručni nadzor trenera. Jedino tako ćete biti sigurni da pravilno vježbate i samo tako će vaš trud, uloženo vrijeme i novac dati određene rezultate.

Osim toga, fitnes treneri savjetuju još neke stvari…

back_m

Pravilna prehrana: Ovo je svakako jedan od prvih i bitnijih savjeta koje ćete čuti od svog trenera. Naime, uzaludan je boravak u teretani, vrijeme utrošeno na kardio trening, dizanje utega i razne druge vježbe ako se nepravilno hranite. Ukratko, zdrava prehrana kada trenirate podrazumijeva tri glavna obroka i dva međuobroka. Izbacite grickalice, gazirane sokove i slatkiše. I ne zaboravite piti vodu. Što više vode. Više o prehrani pročitajte na našim stranicama.

Kontinuitet treninga: Jasno nam je, ne da vam se baš svaki put odlaziti u teretanu. Ali znajte, istraživanja su pokazala da muškarci koji preskoče jedan trening u 61% slučajeva preskoče i drugi. Pa treći… A onda je bilo kakav napredak upitan. Prema tome, kontinuitet je vrlo bitan, jer se tako dolazi do kumulativnog efekta, odnosno utreniranosti. Ustvari je jednostavno: što više trenirate to ste jači, bolji, snažniji, raspoloženiji i ljepši. Prevedeno: ako i ne odete u teretanu, to nije razlog da ne vježbate. Izdvojite 15-ak minuta, odradite vježbe kod kuće.

109969_ecom

Strpljenje: Smirite se, trbušnjaci ne dolaze preko noći, a kamoli bicepsi i tricepsi. I nemojte misliti da će vam teži utezi skratiti put do isklesanog tijela. Naprotiv, izbjegavajte nepotrebno opterećenje, jer tako samo povećavate rizik od ozljede i sporijeg napretka.

Oprema: Prije svega treba reći kako teretana nije modna pista. A ni mjesto gdje ste došli naći budućeg supruga ili suprugu. Stoga parfeme i dizajnersku odjeću i obuću ostavite doma. Uložite u odjeću koja dobro upija znoj, kao i pravilnu obuću. Mnogi fitnes treneri će vam preporučiti Reebok Workout TR 2.0, jer je u njoj vaša noga stabilna, pa ne strahujete od ozljeda, a potplat je pojačan te nudi čvrsti grip na bilo kojoj podlozi. Ove tenisice su ekskluzivno dostupne u svim trgovinama Intersporta po cijeni od 599,95 kuna.

b49112_f_ecom

Zagrijavanje: Mnogi zanemaruju zagrijavanje, već odmah kreću s propisanim programom. Time samo povećavate rizik od ozljede. A možete zaboraviti na povećanje mišićne mase i više snage ako ste povrijeđeni i izvan stroja. Stoga 10-ak minuta posvetite vježbama mobilnosti, kako bi vam se tijelo zagrijalo.

Komentari

▲ Povratak na vrh