Dobri savjeti koje će vam dati znalci u teretani

Nakon što smo pobrojali što vam sve mogu krivo savjetovati, red je da kažemo i kad govore dobre savjete. Slobodno ih poslušajte...

Kako to obično biva puno je više loših savjeta koji se drže i bujaju kao korov. Evo nekoliko dobrih savjeta:

IZDRŽLJIVOST JE PRAVI POKAZATELJ FORME – “Treniram za cjelokupnu, sveobuhvatnu, potpunu funkcionalnu formu. Svojih bicepsa”

Forma za različite ljude ima različito značenje. Trkačima je to sposobnost brzog trčanja na duge pruge, sumo hrvačima sposobnost proždiranja 50 jaja za doručak. U sportu, riječ je uglavnom o kardiorespiratornoj formi – podatku koliko dobro vaše srce i pluća obavljaju posao. Ali za dečke u teretani, forma je puno više od toga. Kakva korist od lavljeg srca kad su vam ruke preslabe da se o njih oslonite i ustanete iz stolca kad budete imali 60 godina? Ne postoji jedna vježba koja će podići vašu ukupnu formu; tajna je u raznolikosti.

RASTEZANJE JE ZA PAPKE – “Koji k***c?! Nije ti ovo HNK!”

Znalac je u pravu – ali nategnuto. Postoje dokazi da statičko rastezanje rezultira privremenim gubitkom snage, što je vezano za neuromuskularne signale. Umjesto toga rastežite se dinamički, krećući se kroz spektar pokreta koje ćete koristiti pri vježbanju – ali ne idite u ekstreme. I ne morate se više brinuti jer kasnite na jogu.

BMI JE SRANJE – “Doktorice, gdje vam je metar za mjerenje bicepsa?”

Indeks tjelesne mase (Body Mass Index) nekako je iz liječničkih ordinacija ušao u teretane. On vam govori u kakvom ste stanju na osnovi visine i težine, a ne mišićnog i masnog tkiva; uostalom, riječ je o mjeri koja je važna na razini populacije, a ne individualno. Zaboravite ga.

BUDITE MESOŽDER – “Ja sam na vrhu prehrambenog lanca”

Znalci vole meso, zato i nose uske majice koje pucaju na njima kao ovitak na hrenovkama. Ali u nečemu su u pravu: svako je meso koncentriran i visokovrijedan izvor bjelančevina. Ostali izvori bjelančevina dolaze s dodatnim kalorijama – ugljikohidrati u quinoi, masnoće u orašastim plodovima – i siromašni su aminokiselinama. Drugim riječima, želite li da vam mišići bujaju, meso je dobra ideja.

VOĆE VAS DEBLJA – “Pa to ti piše i u Bibliji!”

Ima u tome istine, ali je blago prenapuhana. Naime, fruktoza vas deblja, stoga ljudi misle da će se čestom konzumacijom voća udebljati. Ali učinili biste si medvjeđu uslugu kad biste voće potpuno otpisali. Nije teško “ubiti se” u tekućim kalorijama, stoga otpišite sokove i konzumirajte više povrća nego voća. Jedna će jabuka na dan smanjiti rizik od posjeta liječniku, ali pet jabuka dnevno sigurno će skriti vaše trbušnjake.

PROTEINSKE PLOČICE SU DNEVNA HRANA – “To mi je da se počastim…”

Dobra vijest za one slatkog zuba. Recimo. Ako je nešto slasno, obično je i predobro da bi bilo istinito – to jest, da ne bi bilo štetno. Dobra je pločica koristan izvor bjelančevina, ali jedete li ih previše, postaju samo “čokoladice s bjelančevinama”. Napravite svoje pločice iz kućne radinosti i budite sigurni da jedete zdrave šećere i masnoće.

PROTEIN AMO DA BILDAMO – “Surutka mi je k’o umak za čiketinu”

Tijelo može preraditi određenu količinu bjelančevina, ali od malo viška glava ne boli. Taj se višak troši na više načina: pomaže usporavanju kidanja postojećeg mišićnog tkiva, opskrbljuje tijelo esencijalnim masnoćama, vitaminima i mineralima te dulje održava osjećaj sitosti.

TRENIRAJTE NAVEČER – “Ujutro si kilav, a navečer killer”

Možda niste killer, ali 2 posto ste sigurno jači. Zakon dnevnog ritma dokazuje da ste u naponu snage oko 18 sati; u to je vrijeme i temperatura vašeg tijela najviša. Iako, te su varijacije zapravo male i mogu činiti razliku samo ako napadate osobni rekord. Ali vrijedi provjeriti.

SVE JE U KALORIJAMA – “Moraš zdrobit’ 1000 kilokalorija prije doručka”

Istraživanja su jasna: kalorije su najvažniji čimbenik pri reguliranju težine. Makrobalans može korigirati dobitak ili gubitak, posebno trenirate li i zdravo se hranite. Ali stvar je jednostavna: jedite dovoljno da biste rasli ili smanjite unos da biste gubili kilograme.

* One koji se plaše gluposti kao Vrag tamjana pozivamo da ovdje pronađu popis krivih i netočnih savjeta koje možete čuti u teretani….

Komentari

Fitness centri
▲ Povratak na vrh