Težina nogometne lopte

Težina nogometne lopte

Težina nogometne lopte određena prema veličini

Razumljivo je da je veličina lopte jedan od glavnih čimbenika koji određuje njezinu težinu. Veći modeli imaju tendenciju da budu teži jer sadrže više materijala. To nije uvijek slučaj, ali za službene utakmice to je nešto što se ne može jednostavno prepustiti slučaju. Stoga je razumijevanje različitih veličina koje se koriste sjajan prvi korak. U tom pogledu nogometne lopte ocjenjuju se na ljestvici koja prolazi od 1 do 5. Na gornjem kraju ljestvice najveća je lopta veličine 5 koja se koristi u svim profesionalnim natjecanjima. Te je pritom iznimno važna težina nogometne lopte.

Lopta veličine 5 mora imati opseg između 27 i 28 inča (68 do 70 cm). Ovo je vrsta nogometne lopte koja se koristi na FIFA-inim natjecanjima poput Svjetskog kupa, kao i u profesionalnim i amaterskim ligama širom svijeta. Manje modele obično koriste samo mladi mlađi od 13 godina. Lopta veličine 1 najmanja je i može je koristiti bilo tko u bilo kojoj dobi za poboljšanje svojih vještina i rada na nogama. Na sličan način, lopta veličine 2 namijenjena je djeci koja se žele igrati u zabranjenim područjima, a ne na velikom terenu. Ako ste ikada vidjeli ili igrali nogomet, primijetili ste da je lopta koju koriste manja od tipične veličine 5. U stvari, ovaj sport koristi drugačiji skup veličina, a najčešće korištena lopta je negdje između veličine 4 i veličina 5 iz FIFA-inih propisa.

FIFA-ina pravila kažu da lopta veličine 5 mora biti teška između 420 g (14 oz) i 450 g (16 oz). Naravno, ovo je težina nogometne lopte koju treba imati na početku meča. Kasnije će možda postati malo teža ako se igra u mokrim ili blatnim uvjetima. Veličina 4 namijenjena je igračima od 8 do 12 godina i trebala bi težiti između 350 g (12 oz) i 390 g (nešto manje od 14 oz). Veličina 3 namijenjena je igračima mlađim od 8 godina. U ovom slučaju potrebna težina je postavljena na 310g (11oz) – 340g (12oz). Lopta veličine 2 teži oko 250g (9 oz) i namijenjena je djeci koja se žele igrati u manjem prostoru. Lopta veličine 1 koristi se za trening vještina i teška je 200 g (7 oz). Budući da se lopta veličine 5 koristi na službenim utakmicama, važnije je da budete potpuno sigurni da su lopte u prodaji točno odgovarajuće težine.

Službena težina nogometne lopte

FIFA, Fêdêration Internationale de Football Association, organizacija koja stoji iza Svjetskog kupa, nogometnog prvenstva najviše razine, odgovorna je za regulaciju lopti korištenih u igri. Prema web mjestu FIFA-e, na svim nogometnim utakmicama pod nadzorom FIFA-e, poput igara koje obuhvaćaju Svjetsko prvenstvo, dopuštene su samo lopte koje udovoljavaju strogim zahtjevima FIFA-e.

Dakle, nogometne lopte koje je odobrila FIFA dolaze u dvije veličine, veličine 4 i veličine 5, prema FIFA-inoj specifikacijskoj tablici. Igrači stariji od 12 godina koriste lopte veličine 5, dok igrači starosti od 8 do 12 godina koriste lopte veličine 4, navodi Soccer Ball World. Propisi FIFA-e navode da lopte veličine 5 moraju težiti između 420 g i 450 g, dok lopte veličine 4 moraju težiti između 350 g i 390 g. Što su neke od općepoznatih odrednica težina nogometne lopte.

Pravilno odmjerena lopta osigurava fer i ugodnu utakmicu. Prosječna brzina nogometne lopte od 230 g iznosi oko 25 metara u sekundi. Igrači naviknuti na ovu brzinu i naviknuti prilagoditi svoju snagu udarca kako bi je uzeli u obzir, ne bi mogli postići golove tako lako koristeći lakšu ili težu loptu. Višestruki čimbenici utječu na težinu lopte, zbog čega je FIFA uspostavila propise koji ih reguliraju. Primjerice, FIFA regulira tlak zraka, količinu zračnog tlaka koja se smije izgubiti tijekom igre, pa čak i koliko vode lopta može upiti tijekom igre. Lopta veličine 4 i 5 moraju biti pod tlakom na 0, 8 bara, ne smiju izgubiti više od 20 posto tlaka zraka i ne smiju apsorbirati više od 25 posto svoje težine u vodi te su zato bitne norme prema kojima se određuje težina nogometne lopte.

Razlozi zašto je bitna težina nogometne lopte

Možda se pitate zašto je težina nogometne lopte tako važno pitanje. Uostalom, sigurno nekoliko grama više ili manje ne bi imalo velike razlike? Pa, čak i relativno mala razlika može utjecati na let lopte ili na to koliko je jak igrač može pogoditi. S obzirom na to koliko sati ovi sportaši tijekom godina provode vježbajući s loptom, moraju znati kako će točno reagirati u bilo kojoj situaciji.

Službene smjernice kojih se treba pridržavati možete pogledati u FIFA-inom pravilniku ako loptu za utakmicu treba zamijeniti tijekom igre. Jednostavno rečeno, ako je lopta postala neispravna (npr. rafal ili ispuhavanje). Prva akcija koju poduzme sudac utakmice bit će zaustavljanje igre. Utakmica bi se ponovno pokrenula zamjenskom loptom. U pravilu bi službenik novu loptu’ispustio’ na isto mjesto gdje je originalna postala neispravna. Utakmica bi se ponovno pokrenula ako lopta neispravno funkcionira pri izbijanju, udarcu iz vrata, kornera, slobodnom udarcu, ubacivanju ili kaznenom udarcu. Kazna se izvodi ako lopta postane neispravna tijekom udarca. Isto se pravilo odnosi na udarce izvedene iz kaznenog udarca dok se kreće prema naprijed – pod uvjetom da ne uspostavi kontakt s drugim igračem, vratnicama ili prečkom.

Imajući standardizirani skup veličina i težine, lakše se možete nositi s nogometnom igrom. Zamislite samo što bi se dogodilo kad bi igrač pokušao izvesti jedanaesterac u finalu Svjetskog kupa samo da bi utvrdio da je lopta teža ili lakša nego što su očekivali i tu se ne može poreći važnost koju nosi težina nogometne lopte.

Što se tiče mlađih igrača, manja veličina lopte koju koriste olakšava im da se uhvate ukoštac sa sportom i savladaju osnovne vještine. To također znači da su manje izloženi riziku da se ozlijede udarcem lopte.

Tagovi:

VIŠE IZ KATEGORIJE

Vježba za kukove

Vježba za kukove

Iako ne možemo znanstveno utvrditi korelaciju između zategnutosti kukova i našeg uspjeha u vezama, znamo da kada smo u stresnim situacijama (pojava „borbe ili bijega“) angažiramo svoje emocionalne miš

Vježbe na pilates lopti

Vježbe na pilates lopti

Želite li znati tajnu za jačanje jezgre, zaštitu zglobova i postizanje više koristi od izgradnje mišića od svakog treninga? To je stabilnost. Ili, točnije, vježbe na pilates lopti za stabilnost. Takođ

Treniranje kod kuće

Treniranje kod kuće

Bez obzira kakvo treniranje kod kuće odabrali, započnite s jednom važnom stvari: Zagrijte se! Ne morate ipak puno, dajte si otprilike pet minuta da aktivirate mišiće i povećate broj otkucaja srca. Kru

Orbitrek koliko dugo vježbati

Orbitrek koliko dugo vježbati

Prije svega, popijete čašu vode i svakako istražite ako imate orbitrek koliko dugo vježbati. Nakon toga spojite slušalice na svoj mobitel i započnite s reprodukcijom svoje omiljene playliste. Vjerujte