Što posjetiti u Istri

Što posjetiti u Istri

Što posjetiti u Istri? Zašto je Istra posebna među svim Hrvatskim regijama?

Istra je poznata kao naš najveći poluotok, no ona je puno više od toga. Istra je danas bogata turistička regija s razvijenom ponudom ne samo za puke turiste nego i za gastronomske avanturiste, sportaše pa čak i političke ličnosti. Istru zovemo “najvećom hrvatskom stečevinom 20. stoljeća” i to je zapravo najmlađa hrvatska regija ako gledamo povijesno. Što posjetiti u Istri? Istra je puna malih gradića koji svaki za sebe nose neku posebnost. Ovdje se može doživjeti povijest od antičkih vremena sve do modernog doba. Istra je isto tako demografski heterogena što je rezultat različitih kultura koje su se stopile ovdje. Osim toga, često ju zovu i “Jugoslavija u malom” jer je dom ne samo Hrvatima, već i Slovencima, Srbima, Bosancima i drugima. Što posjetiti u Istri? Posjetite vinske podrume, antičke građevine, predivnu prirodu ili male gradiće na obali. Posjetite i Motovun u vrijeme filmskog festivala, ili Umag za sportski sadržaj.

Što posjetiti u Istri? Zašto je Istra tako zanimljiva?

Posebnosti Istre leže u tome da Istra vrlo često razmišlja drukčije od ostatka naše zemlje. Danas se Istrijani time i ponose! Istra je, za razliku od ostatka naše zemlje, bila više povezana s Rimom još u antičko vrijeme. Kao deseti italski okrug, bila je još tada uže vezana uz strane centre moći nego što bi to bile druge hrvatske regije. Što posjetiti u Istri? Povijest Istre je šarolika, povijest Istre je ponekad i anomalija. Ovdje se bježalo u vrijeme selidbe naroda jer Istru štite prirodne granice poput Učke i Foče, a upravo zato ima očuvane rimske arheološke ostatke koje u drugim dijelove Europe moramo još iskapati. Što posjetiti u Istri? Istra je isto tako poznata po uzgoju domaćeg vina kojeg su cijenili i sami Mlećani, a i oni su gledali na Istru kao posebnu regiju na istočnoj obali Jadranskog mora. Trip.hr donosi još podataka o povijesti našeg poluotoka, a isto tako donosi ponude za jeftine smještaje.

Što posjetiti u Istri? Što mogu vidjeti u Istri, a ne mogu vidjeti negdje drugdje?

Istra je posebna i u modernom vremenu. Posebnost hrvatskog nacionalizma u 19. stoljeću zanimljiva je priča sama za sebe, a Istra je u tom razdoblju imala drukčiju priču, onu koja je udaljena od Josipa Jelačića i zbivanja u Zagrebu. Istra je uvijek bila malo drukčija i posebnija. Zato je valjda i danas nama domaćim turistima tako zanimljiva. Istra je centar progresivne glazbe i kulture u našoj zemlji, najboljeg filmskog festivala u Hrvatskoj, ali isto tako broji najviše turista svake sezone. Što posjetiti u Istri? Posjetite bilo koji grad u Istri u uvjerit ćete se u njenu posebnost. Kažu da vjetar puše drukčije na našem najvećem poluotoku. Nećemo saznati dok ne odemo, zar ne? Što posjetiti u Istri možda i nije najpreciznije pitanje. Što ne posjetiti u Istri bi bilo logičnije jer je ovaj dio hrvatske zaista jedan mali dragulj u Sredozemnom moru i naša regija o kojoj uvijek volimo govoriti sve najbolje.

Tagovi:

VIŠE IZ KATEGORIJE