Što je bruto plaća

Što je bruto plaća

Zatražite kreditKoji iznos trebate?

50 € 25000 €

Koji rok plaćanja želite?

15 Dana 18 Mjeseci
Planirano vrijeme isplate : Danas u 11:05
Ukupan iznos za vraćanje:

Nove korisnike ne tražimo platnu listu za iznose do 400 € na maksimalan rok do 30 dana!
Prednosti za stare (postojeće korisnike): nije potrebna verifikacija osobnih dokumenata, mogućnost odobrenja bez platne liste


PRIMJER KREDITA: Uz zatraženi iznos 1.000,00 EUR na period od 150 dana, ukupan iznos sa svim pripadajućim troškovima iznosi 1.021,20 EUR, uz EKS 8,90%, iznos Premije 21,20 EUR te iznos mjesečne rate 204,24 EUR (5 rata).Minimalni period otplate kredita: 90 dana. Maksimalni period otplate kredita: 540 dana. Najveća EKS (Efektivna kamatna stopa): 9,50%.
Procijenjeno vrijeme isplate je indikativno i ovisi o različitim faktorima, npr. imate li račun u istoj banci kao i vaš zajmodavac, da li ste odmah poslali svu potrebnu dokumentaciju i sl.

Znate li što je bruto plaća?

Iako se o tome često govori u medijima, veliki broj građana i dalje ne zna što je bruto plaća. Naime, već dulje vrijeme je praksa svojevrsno mazanje očiju mnogim stručnim iznosima i velikim brojkama. Mnogi građani nisu svjesni na što sve novac odlazi i kolika je njihova stvarna plaća. Na internetu psotoji bezbroj članaka koji vam mogu pomoći shvatiti što je bruto plaća, te što se sve podrazumjeva pod istu. Ove informacije vam mogu pomoći da se kvalitetnije izborite za sebe i svoju financijsku sigurnost. Naime, zaposlenik koji poznaje svoja prava i zakone koji štite upravo vaša prava, ima veće šanse pronaći kvalitetnog poslodavca i omogućiti razvijanje bolje poslovne klime. Samim time, ukoliko ste svjesni svojih i tuđih mogućnosti, poslodavcu možete omogućiti i bolje funkcioniranje posla. Mnogi nisu svjesni da također, osim bruto plaće, postoji i bruto 2, najčešće zbog toga što platna lista sadrži samo bruto, odnosno bruto 1 i neto plaću.

Doznajte što je bruto plaća

Kako bi bolje razumjeli što je bruto plaća, potrebno je razumjeti da postoji i bruto 2 i neto plaća. Većinu zanima samo ono što vide na računu, a najčešće time nisu ni zadovoljni. Zbog nakupljenih frustracija, nemaju volje ni educirati se što je što i gdje postoji razlika. Malo koga zanima i zašto postoji razlika, no kako bi se mogli kvalitetno izboriti za sebe, te smanjiti osjećaj gorčine, potrebno je znati osnove. Sve što radite, na kraju radite zbog sebe i svojih najdražih, zato budite uporni. Veoma je važno razumjeti što je bruto plaća. Novčana sredstva koja vam se uplaćuju na račun svakog mjeseca su vaša čista plaća, odnosno neto iznos. Sve ostalo što vam je poslodavac obavezan platiti, što znači prekovremeni rad, doprinosi, dodaci za rad vikendom i blagdanima, te svi ostali mogući dodaci ulaze upravo u bruto plaću. I to je samo bruto 1 plaća, a taj izraz se uglavnom koristi u računovodstvu. Često puta je taj iznos daleko viši od onog koji vidite na računu, što je razumljivo. Svaki dodatak podrazumjeva određenu svotu novaca koju poslodavac mora izdvojiti za vas, bez obzira što taj novac ide državi.

Što je bruto plaća, a što je bruto 2?

Kroz tekst ste naučili što je bruto plaća, a sada je red da pojasnimo i izraz bruto 2. Naime, kroz bruto plaću se obračunavaju svi porezi i prirezi, dodaci za rad vikednom, posebni vujeti rada, te još mnogi drugi dodaci. A kroz bruto 2 plaću se obračunava upravo bruto 1 i novčana sredstva koja poslodavac mora izdvojiti za zaposlenikovo zdravstveno osiguranje. Na kraju svega, bruto 2 plaća označava sveukupni iznos koji se izdvaja za zaposlenoga, te u sonovi koliko se mora zaraditi da bi se pokrila sama neto plaća. Drugim riječima, za ravnotežu u poslovanju obrta ili poduzeća, to je iznos koji i vi također morate zaraditi jer toliko na kraju priče i vi dobivate. Velika većina zaposlenih, čast iznimkama, ne razumije da se plaća isplaćuje iz onoga što je zarađeno. Bez obzira što je bruto plaća jedno, a neto plaća nešto sasvim drugo, rad zaposlenih također stvara novac koji se mora za sve zaposlene uplatiti i državi. Drugi dio novaca koji ostaje nakon svih davanja za zaposlene, ide na račune zaposlenih. Tako cijela struktura mora funkcionirati.

Tagovi:

VIŠE IZ KATEGORIJE