Najljepše pogrebne pjesme za nju i njega

Najljepše pogrebne pjesme za nju i njega

Pogrebne pjesme

Pogrebne pjesme se ne bi trebale razlikovati od pjesama koje slušamo tokom života i koje smo zavoljeli. Prilikom posljednjeg ispraćaja bi se trebale slušati pjesme koje bi preminula osoba voljela čuti i koje su toj osobi bile najdraže za života. Pjesma nas prati kroz život, od rođenja pa i prije rođenja slušali smo muziku, pa tako nas pjesma otprati i u zagrobni život.

Pjesma koja se odabire za posljednji ispraćaj ima posebno značenje u trenucima tuge za tugujuću obitelj i sve prisutne. Mnogi će pustiti suzu za vrijeme izvođenja nekih pjesama jer će ih podsjećati na gubitak neke njima drage osobe na čijem posljednjem ispraćaju su slušali te iste taktove.

Ovisno o željama preminule osobe ili tugujuće obitelji skladbe koje se izvode na posljednjem ispraćaju mogu biti različitog žanra. Skladbe su kao i vijenci za sprovod, trebaju biti prikladne za tu prigodu. Naravno može se dogoditi da je preminula osoba unaprijed odredila za svoj posljednji ispraćaj neku veselu pjesmu kako bi prisutnima poslala svoj posljednji pozdrav i zahvalu što su došli na posljednji ispraćaj.

Crkvene i klapske pogrebne pjesme

Crkvene pogrebne pjesme su najviše prisutne na posljednjim ispraćajima preminulih osoba. među najpoznatijima možemo spomenuti sljedeće pjesme: Ave Maria, Milost, Čuj nas majko nado naša, Kraljice neba raduj se, te brojne druge crkvene skladbe. Izvođači mogu biti profesionalni svirači koji sviraju na pogrebima, no možete platiti i svog izvođača posebno.

Klapske skladbe su popularne u priobalnim područjima naše zemlje, no taktovi se mogu čuti i na kontinentu na posljednjim ispraćajima preminulih osoba koje su možda voljele ovu vrstu muzike. Dragojevićeva Moj lipi anđele, Prođen kroz pasike, Ruža crvena, Dobra večer uzorita i mnoge druge svirat će se i taktovi će ispuniti dvoranu za posljednji ispraćaj.

Postoje brojne domaće i strane skladbe koje se mogu svirati kao instrumental na posljednjem ispraćaju u čast pokojniku i za utjehu tugujućoj obitelji. Svakako, ono što se svira treba biti prigodno, osim ako nije posljednja želje preminule osobe pa je prije smrti tražio ili tražila da se odsvira baš određena pjesma koja i nije uobičajena za posljednji ispraćaj.

Pogrebne pjesme u posebnim izvedbama

Pogrebne se skladbe mogu dogovarati da se sviraju i moderne skladbe u izvedbi umjetnika muzičara poput gitarista, violinista ili trubača. Vrlo je lijepo kada čujete taktove poznate pjesme bez vokala, samo instrumental neke popularne pjesme koju je preminula osoba izrazito voljela.

Zamislite umjesto orkestra ili klape, samo jednog izvođača na primjer na gitari kako svira taktove Thunderstruck od AC/DC ili Take me home od Phila Collinsa jer to su omiljene skladbe preminule osobe, još bolje kad to izvede klavirist.

Violina sa svojim nježnim zvukovima može prodrijeti u dušu svakog čovjeka i tonovi mogu biti izrazito nježni a istovremeno snažni i postojani. Svaka skladba izvedena violinom ostavit će traga na svaku osobu prisutnu na posljednjem ispraćaju.

Truba je često prisutna na posljednjim ispraćajima i ima vrlo široki raspon skladbi koje se mogu odsvirati kao instrumental solo izvođača, ali i kao dio grupe sa solo izvedbom. Neovisno za koji oblik se odlučite nastojte da to bude dostojanstveno i da traje kratko jer će se dugim pjesmama sama ceremonija jako produžiti.

Tagovi:

VIŠE IZ KATEGORIJE