Kako obojati staru kuhinju

Kako obojati staru kuhinju

Kako obojati staru kuhinju i od kuda krenuti?

Bojanje kuhinjskih elemenata, zidova i podova će svakako pridonijeti svježem izgledu vaše kuhinje, što znači da kupnju nove kuhinje možete odgoditi još neko vrijeme. Kuhinje, ovisno o njihovom materijalu, kvaliteti, načinu održavanja mogu potrajati otprilike 20-ak godina. U mnogim slučajevima, nepravilnim održavanjem kuhinje propadaju i pojavljuje se potreba za njenim osvježenjem. Nove kuhinje po mjeri mogu biti veliki financijski pothvat, što će nas često ostaviti s mogućnošću renovacije stare kuhinje. Kako obojati staru kuhinju?

Prije uvoda u sami proces bojanja, moramo imati na umu da prilikom restauracije kuhinje ne uljepšavamo samo kuhinjske elemente, već i okolne stavke poput zida, poda, kuhinjskih aparata. Iako bojanje kuhinje isto tako nije najjeftiniji proces uređenja, svakako je jeftiniji od cjelokupne zamjene. Kako obojati staru kuhinju? Prvo je potrebno utvrditi materijal kuhinjskih elemenata i odabrati boju koja odgovara navedenom materijalu. Savjete oko bojanja kuhinje možete potražiti u dućanima koji su specijalizirani za prodaju boja, ili u dućanima namještaja. Bojanje nije proces koji bi trebali shvatiti zdravo za gotovo, riječ je o opreznom preuređenju koje se odvija u koracima.

Kako obojati staru kuhinju i kako to odraditi sami?

Želite osvježiti svoju staru kuhinju ali ne znate od kuda krenuti? Bojanje je često odabir mnogih. Zašto? Ono može osvježiti i u potpunosti promijeniti izgled određene kuhinje. Mnoge kuhinje su narušene u izgledu radi godina izloženosti vlazi i toplini, a i često korištenje uzme svoji danak. Najbolji način za brzinskom i efikasno osvježenje kuhinje je bojanje fronti kuhinjskih ormarića. Kako obojati staru kuhinju i kako to odraditi sam? Bojanje kuhinje je jedan od najčešćih “uradi sam” projekata koje vežemo uz dom. Riječ je o jednostavnom i veoma interesantnom pothvatu.

Od kuda krenuti, kako obojati staru kuhinju i podariti joj novi život? Potrebno je pripremiti pribor: traka za lijepljenje rubova, sredstvo za čišćenje viška boje, brusni papir grubi/fini, punilo za moguće udubine, temeljni premaz, lak, manja četkica, manji uski valjak. Cijeli proces započinje sa skidanjem elemenata u demontiranjem prednjih fronti kako bi se element mogao urediti iznutra/van. Temeljno očistite ormariće kao nikada do sad.

Čista površina je bitna za ravnomjerno razmazivanje boje i riječ je o najvažnijem koraku ukoliko želite estetski privlačnu kuhinju. Sljedeći korak je punjenje mogućih neravnina ili rupica. Ono se odrađuje sa punilom za drvo koje će se zagladiti na razinu ormarića. Punilo se mora sušiti prema uputama. Nakon sušenja, slijedi proces brušenja površine sa grubim i zatim finim brus papirom. Ovaj proces omogućuje otvaranje pora kako bi se premaz bolje primio i kako bi se lak ljepše isticao. Kada ste gotovi s brušenjem, površinu je potrebno obrisati vlažnom krpom kako bi se uklonila nastala prašina.

Kako obojati staru kuhinju i kako izgleda proces bojanja?

Nakon što ste učinili sve vezano za pripremu kuhinjskih ormarića, slijedi stavljanje temeljitog premaza. Temeljni premaz često nazivamo i primerom. Njegovo uzimanje i nanošenje će ovisiti o samome materijalu kuhinjskih ormarića. Ukoliko niste sigurni od kojeg materijala je vaša kuhinja, tada uvijek možete zatražiti mišljenje stručne osobe. Kada odaberete temeljni premaz, dobro ga je testirati na nekom sakrivenom mjestu. Pripazite na nastajanje mogućih mjehurića. Kako obojati staru kuhinju? Nakon odabira pravog premaza, napokon dolazimo do procesa bojanja.

Potrebno je odabrati kvalitetan lak, jer nakon njega ne postoji potreba za dodatnim zaštitnim premazom (iako se on često preporučuje). Često će elementi tražiti dodatni premaz kako bi se boja više isticala na elementima. Nakon bojanja, elemente je potrebno ostaviti da se osuše prije postavljanja natrag na zid. Kako obojati staru kuhinju je sasvim jednostavan proces koji zahtjeva dobro oko i strpljenje. Uz bojanje kuhinjskih elemenata, možete se upustiti i u bojanje kuhinjskih zidova i podova kako bi u potpunosti promijenili izgled kuhinje. Da li je moguće bojati i kuhinjske aparate? Neke da, neke ne.

Tagovi:

VIŠE IZ KATEGORIJE