Kako dokazati i prijaviti rad na crno

Kako dokazati i prijaviti rad na crno

Zatražite kreditKoji iznos trebate?

50 € 25000 €

Koji rok plaćanja želite?

15 Dana 18 Mjeseci
Planirano vrijeme isplate : Danas u 11:05
Ukupan iznos za vraćanje:

Nove korisnike ne tražimo platnu listu za iznose do 400 € na maksimalan rok do 30 dana!
Prednosti za stare (postojeće korisnike): nije potrebna verifikacija osobnih dokumenata, mogućnost odobrenja bez platne liste


PRIMJER KREDITA: Uz zatraženi iznos 1.000,00 EUR na period od 150 dana, ukupan iznos sa svim pripadajućim troškovima iznosi 1.021,20 EUR, uz EKS 8,90%, iznos Premije 21,20 EUR te iznos mjesečne rate 204,24 EUR (5 rata).Minimalni period otplate kredita: 90 dana. Maksimalni period otplate kredita: 540 dana. Najveća EKS (Efektivna kamatna stopa): 9,50%.
Procijenjeno vrijeme isplate je indikativno i ovisi o različitim faktorima, npr. imate li račun u istoj banci kao i vaš zajmodavac, da li ste odmah poslali svu potrebnu dokumentaciju i sl.

Otkrijte kako dokazati i prijaviti rad na crno

Iako je neprijavljivanje radnika zakonom kažnjivo djelo, pojedini poslodavci u velikom broju i dalje to prakticiraju. Zato je dobro znati kako dokazati i prijaviti rad na crno. Anonimna prijava nije uvijek efikasna, no možete očekivati rezultat ukoliko je u pitanju veći broj prijava za određenog poslodavca te su u prijavi navedene konkretne činjenice. Postoje i situacije u kojima se zlorabi prijava rada na crno, primejrice kada sam radnik zatraži od poslodavca neprijavljivanje kako bi se mogle koristiti određene beneficije za nezaposlene. U tom slučaju, ukoliko o tome imate konkretnih saznanja, te znate kako dokazati i prijaviti rad na crno, obje strane mogu doći u poziciju da snose poslijedice zakonom kažnjivog djela. Sankcije postoje i za poslodavca i radnika u slučaju rada na crno, a najčešće je riječ o plaćanju prilično visokih kazni. Iznosi kazni variraju od nekoliko tisuća eura do nekoliko desetaka tisuća eura, ovisno o kaznenom djelu. Zato vam toplo preporučamo da se ne upuštate u situacije da radite na crno, koliko god da vam treba novac. Nikada ne znate što se sve može dogoditi, a sami možete financijski odgovarati za djelo u kojem ste svjesno sudjelovali.

Kako dokazati i prijaviti rad na crno anonimno

Istraživanja pokazuju da bi građani mnogo toga češće prijavljivali kada bi znali da je njihov identitet zaštićen. Mnogi se boje poslijedica ukoliko prijave osobu koja je financijski moćnija i utjecajnija od njih, zato je potrebno imati opciju kako dokazati i prijaviti rad na crno potpuno anonimno. Na sreću, ta opcija postoji, te stoga ukoliko se vi nalazite u nezavidnoj situaciji gdje vas je poslodavac izigrao, možete prijavu odraditi bez otkrivanja identiteta. Velik je broj ljudi koji se nalaze u financijski teškoj situaciji, te se nalaze u sredinama gdje je slaba mogućnost zaposlenja i ne mogu birati. Životni troškovi su veliki i često puta nadilaze primanja. Zato se mnogi ne usuđuju zamjeriti kako ne bi ostali bez često puta jedinog izvora prihoda. Potrebno je educirati ljude kako dokazati i prijaviti rad na crno, upravo kako bi se smanjilo iskorištavanje nesretnih ljudi. Možete sastaviti anonimnu prijavu u obliku pisma, bez obzira da li se radi o vama ili nekome drugome. U pismu detaljno opišite situaciju s kojom ste upoznati, priložite maksimalan broj dokaza u vidu slika, nekih dokumenata ili nečeg drugog što vam može poslužiti kao dokaz o radu na crno. Pismo šaljete na adresu državnog inspektorata za rad, koji potom dalje prosljeđuje prijavu nadležnoj ispostavi. Oni koji se služe internetom, mogu poslati i email, no vodite računa da jedna prijava možda neće biti dovoljna, te je radnju potrebno ponoviti.

Doznajte kako dokazati i prijaviti rad na crno putem telefona

Mnogi se odlučuju ne prijaviti svog radnika kako bi uštediti na doprinosima. Iako je ekonomska kriza već dugo prisutna svugdje u svijetu, pa tako i kod nas, to i dalje nije izgovor. Ukoliko ne znate kako dokazati i prijaviti rad na crno, sada je vrijeme da se informirate. Neprijavljivanje zaposlenika česta praksa pod izlikom uštede, a mnogi zaposleni tu praksu msatraju čak i razumnom. Broj onih koji su svjesni da su tu zakinuti za zakonom zagarantirana prava je ipak veći, te je zato Ministarstvo financija uvelo telefonsku liniju da olakša kako dokazati i prijaviti rad na crno. Zato se nemojte ustručavati nazvati broj i prijavite sve što znate kako bi neodgovorni poslodavac snosio kaznu. Neprijavljen radnik je konkretno zakonom kažnjivo djelo koje ne ne smije proći tek tako, a mnogi zbog straha ne reagiraju. S razlogom se za to plaća kazna, stoga nemojte padati pod utjecaj zastrašivanja nekog prividnog moćnika. Dapače, nemojte se ni upuštati u rasprave s takvim osobama. Ukoliko primjetite da nešto nije kako trebai da negdje u vašoj blizini postoji neprijavljen radnik, uzmite si vremena prikupiti konkretne dokaze. Anonimna prijava je slijedeći korak i nemojte se zaustaviti samo na jednoj. Što veći broj prijava napravite, veće su šanse da se nešto promjeni.
Tagovi:

VIŠE IZ KATEGORIJE