Kada je najbolje koristiti kreditne kartice

Kada je najbolje koristiti kreditne kartice

Zatražite kreditKoji iznos trebate?

50 € 25000 €

Koji rok plaćanja želite?

15 Dana 18 Mjeseci
Planirano vrijeme isplate : Sutra 17.04.2024 u 08:30
Ukupan iznos za vraćanje:

Nove korisnike ne tražimo platnu listu za iznose do 400 € na maksimalan rok do 30 dana!
Prednosti za stare (postojeće korisnike): nije potrebna verifikacija osobnih dokumenata, mogućnost odobrenja bez platne liste


PRIMJER KREDITA: Uz zatraženi iznos 1.000,00 EUR na period od 150 dana, ukupan iznos sa svim pripadajućim troškovima iznosi 1.021,20 EUR, uz EKS 8,90%, iznos Premije 21,20 EUR te iznos mjesečne rate 204,24 EUR (5 rata).Minimalni period otplate kredita: 90 dana. Maksimalni period otplate kredita: 540 dana. Najveća EKS (Efektivna kamatna stopa): 9,50%.
Procijenjeno vrijeme isplate je indikativno i ovisi o različitim faktorima, npr. imate li račun u istoj banci kao i vaš zajmodavac, da li ste odmah poslali svu potrebnu dokumentaciju i sl.

Što su kreditne kartice?

U prošlosti se većina transakcija izvršavala gotovinom kao načinom plaćanja. Razvojem tehnologije dolazi do pojave čipova i tehnologija koje omogućuju postojanje novca u virtualnom obliku te prijenosa podataka putem računalnih sustava što je naposljetku dovelo do izuma kartica. Izumom kartica dolazi i do pojave kreditnih kartica koje omogućavaju svojim korisnicima bezgotovinsko plaćanje bez obzira na stanje a na računu. Dakle, kreditna institucija postavlja svoje uvjete pod kojima će kreditne kartice izdavati te ukoliko klijent zadovoljava postavljene uvjete izdat će mu kreditnu karticu. Kreditne kartice omogućavaju svojem korisniku bezgotovinsko plaćanje jednostavnim provlačenjem kartice na pos uređaju ili beskontaktnim plaćanjem na brz i jednostavan način i to bez obzira ima li korisnik trenutno sredstava na svojim računa otvorenim u kreditnoj instituciji. Dakle, radi se o korištenju tuđeg kapitala odnosno novca na način koji omogućuje naknadno plaćanje i plaćanje na rate. Ovakav način plaćanja ovisno o samom korisniku može imati velike prednosti, ali u slučaju neopreznog korištenja i velike mane jer može dovesti do znatnog duga.

Prednosti korištenja kreditne kartice

U današnjem ubrzanom svijetu, ubrzani način života postao je svakodnevica. Međutim, naše želje i potrebe ne prati uvijek i naša financijska situacija. Upravo u takvim situacijama, kada nam naša trenutna financijska situacija ne omogućuje da ispunimo naše dospjele obveze ili pak da si priuštimo određene stvari koje želimo, kreditne kartice nam omogućuju da to učinimo. Naime, iste nam omogućuju da bez obzira na stanje na računima otvorenim kod banaka, vršimo gotovinske isplate. U suštini, ovdje se radi o ugovoru o kreditu između kreditne institucije (banke) i korisnika kartice (ugovaratelja kredita). Banka određuje uvjete pod kojima će izdati kreditnu karticu pa je tako potrebno prije potpisa ugovora odnosno ugovaranja usluge dobro proučiti uvjete. Kreditne kartice imaju brojne prednosti pa tako omogućuju da plaćamo na rate, da kupujemo kada nemamo gotovine provlačenjem kartice ili pak da podižemo gotovinu na bankomatu iako nemamo sredstava na računu. Odgovornom pojedincu takva mogućnost može pomoći u ostvarenju svojih dugoročnih financijskih planova i olakšati plaćanje obveza koje ima.

Mane korištenja kreditne kartice

S obzirom da upotreba kreditne kartice zapravo predstavlja sklapanje ugovora o kreditu potrebno je uvijek dobro proučiti koji su uvjeti banke pod kojima pruža takve usluge na tržištu. Kada se govori o ugovoru o kreditu on može biti namjenski (kao npr. stambeni u situacijama kupnje stana) ili pak nenamjenski (dakle kada banka stavlja određena sredstva na raspolaganje ugovaratelju kredita bez neke specifične namjene). Kreditne kartice odnosno pravni odnosi koji njihovim korištenjem nastaju zapravo u svojoj su biti nenamjenski krediti. S obzirom da kredit zapravo pretpostavlja dug, neopreznom i neodgovornom upotrebom može doći do znatnog zaduženja što ovisno o uvjetima banke može dovesti do vrlo nezavidne situacije, a pogotovo ako zakonska regulativa nije primjerena. Uobičajeno je da banke postavljaju limit na kartice, a nekada dozvoljavaju potrošnju i preko toga limita. U takvim situacijama odnosno u situacijama kada korisnik ne uspijeva podmiriti svoje dugove po kreditnoj kartici dolazi do obračuna kamata koje ovisno o kreditnog instituciji mogu biti “pogubne” za određenog potrošača jer ga na takav način stavljaju u jedan položaj “dužničkog ropstva”, a s obzirom da isti nije u mogućnosti podmiriti dospjele obveze, a dug se vremenom sve više gomila. Stoga, uvijek je potrebno trošiti s oprezom.

Tagovi:

VIŠE IZ KATEGORIJE

Uloga banaka u ekonomskom oporavku nakon kriza

Uloga banaka u ekonomskom oporavku nakon kriza

Uloga banaka u ekonomskom oporavku nakon kriza od ključne je važnosti, a jedan od glavnih mehanizama kojim one doprinose obnavljanju gospodarskog rasta jest kreditiranje. Kada banka odobrava kredite,