Tko je bio prvi papa

Tko je bio prvi papa

Da li je lako odgovoriti na pitanje tko je bio prvi papa?

Neovisno o tome jeste li katoličke vjeroispovjesti, ili neke druge vjere, ili pak ne vjerujete u boga, vjerojatno ste čuli za pojam pape. Papa, na latinskom još i otac, ili tata, je naziv za vrhovnog poglavara Katoličke Crkve. Naziva se još i Sveti Otac. Vrijeme koje papa provede na tako visokoj funkciji ima svoj naziv, a zove se pontifikat. Njegovo prijestolje pak nosi naziv Apostolska Stolica ( na latinskom: Cathedra Petri). Spomento prijestolje se od 1871. godine nalazi na Trgu sv. Petra u Vatikanu, tik uz vatikansku baziliku. Papinska katedrala je Bazilika Sv. Ivana Lateranskog. Ako i znate sve navedene podatke, možda se pitate tko je bio prvi papa? Dapače, veliki dio katolika vjerojatno ne zna tko je bio prvi papa i od koga je započela spomenuta tradicija. Prvim se papom u službenom smislu naziva rimski biskup imena Siricije davne 385. godine, dok sam naziv papa uvodi papa Grgur I Veliki 591 godine. Jasno je stoga, da nije lako dati jednostavan odgovor na to pitanje. U nastavku iznosimo objašnjenje!

Tko je bio prvi papa i možemo li smatrati Petra prvim papom?

Ako upitate rimokatoličku crkvu tko je bio prvi papa, vjerojatno će vam odgovoriti da oni smatraju da onaj tko je bio prvi papa jest Petar, apostol. Njega je sam Bog odabrao da izgradi svoju crkvu prema Matejevoj poslanici (Matej, 16, 18). Naime, rimokatolička crkva će reći da je on imao autoritet i isticao se pred drugim apostolima. Iako tad još nije postojao službeni naziv pape, za njega se može u sadržajnom smislu smatrati da je bio prvi papa. Istot ako, apostol Petar je postao prvi rimski biskup, a to je važno iz sljedećeg razloga: rana crkva je smatrala da je rimski biskup središnji autoritet među svim poznatim crkvama. Smatra se da je Bog prenio na Petra apostolski autoritet, a takav proces se zove “apostolsko naslijeđe”. Drugi teoretičari će, pak, reći da prema Svetom pismu Petar nije bio prvi papa, jer nigdje u svetom pismu si ne prisvaja prvenstvo pred drugim apostolima.

Službeno tko je bio prvi papa Rimokatoličke crkve?

Iako postoje nesuglasice oko toga tko je bio prvi papa, neki izvori navode da odogovor na to pitanje nije Petar. Ako promatramo povijest, možemo vidjeti odgovor napitanje tko je bio prvi papa u raznim oblicima. Naime, samo ime papa se po prvi put spominje na nadgrobnom spomeniku Marcelina 304. godine. Znači li to da je on prvi papa? Ne! Prvim papom se službeno naziva Siricije, kao što smo rekli. Biskup je bilo najviše priznanje od Crkve koje je osoba mogla dobiti do uvođenja njaziva papa od strane Grgura I. Velikog na prijelazu iz 6. u 7. stoljeće. Do njegovog vremena, biskupi se označavaju nazivom Pontifex Maximus, a taj naziv je uveo papa Lav I Veliki. U srednjem vijeku, pak, postojala su razdoblja u kojima je istovremeno postojalo više papa, te bi uz kanonski izabranog papu postojao i tzv. protupapa. Razlog takvoj pojavi je podjela unutar samog Kardilanolskog zboga, ili pak samovolja tadašnjih rimskih vladara.

Tagovi:

VIŠE IZ KATEGORIJE