Prijava poreza na dohodak

Prijava poreza na dohodak

Zatražite kreditKoji iznos trebate?

50 € 25000 €

Koji rok plaćanja želite?

15 Dana 18 Mjeseci
Planirano vrijeme isplate : Danas u 11:05
Ukupan iznos za vraćanje:

Nove korisnike ne tražimo platnu listu za iznose do 400 € na maksimalan rok do 30 dana!
Prednosti za stare (postojeće korisnike): nije potrebna verifikacija osobnih dokumenata, mogućnost odobrenja bez platne liste


PRIMJER KREDITA: Uz zatraženi iznos 1.000,00 EUR na period od 150 dana, ukupan iznos sa svim pripadajućim troškovima iznosi 1.021,20 EUR, uz EKS 8,90%, iznos Premije 21,20 EUR te iznos mjesečne rate 204,24 EUR (5 rata).Minimalni period otplate kredita: 90 dana. Maksimalni period otplate kredita: 540 dana. Najveća EKS (Efektivna kamatna stopa): 9,50%.
Procijenjeno vrijeme isplate je indikativno i ovisi o različitim faktorima, npr. imate li račun u istoj banci kao i vaš zajmodavac, da li ste odmah poslali svu potrebnu dokumentaciju i sl.

Kada se mora predati prijava poreza na dohodak?

Jedna od bitnijih stvari koje morate napraviti na vrijeme tokom godine je svakako prijava poreza na dohodak. Na primjer, ukoliko se bavite poljoprivredom, šumarstvom, nekim slobodnim zanimanjem ili nekom drugom samostalnom djelatnošću koja je registrirana kao obrt ili opg, vi potencijalno ulazite u skupinu koja je obveznik poreza na dohodak. Na temelju poslovnih knjiga koje vodite tokom poslovanja za neku od navedenih samostalnih djelatnosti u poreznom periodu, računa se, odnosno utvrđuje i oporezuje dohodak. Sve što uprihodite u poreznom razdoblju, ulazi u obračun. Također, povrat poreza mogu ostvariti svi koji zadovoljavaju uvjete po nekim drugim osnovama osim poslovnih knjiga. To su, primjerice, pomorci, također građani su koji su zaposleni kod 2 poslodavca ili možda više njih, a poslodavci ne izvješćuju Poreznu o tome. Navedena prijava poreza na dohodak se uglavnom podnosi do kraja veljače, eventualno početkom ožujka. Za pomorce je važno znati da se prijava mora izvršiti bez obzira na broj dana koji su proveli u plovidbi.

Kako se predaje prijava poreza na dohodak?

Iako može djelovati komplicirano na prvi pogled, prijava poreza na dohodak nije teška za popuniti i predati. U osnovi se traže vaši osobni podaci, status, informacije vezane uz primanja u određenom periodu i slično. Navedeni DOH obrazac možete popuniti i online ukoliko ste korisnik portala e Porezna, uz malo prakse vidjeti ćete da je postupak vrlo jednostavan i praktičan. Većini obveznika prijava poreza na dohodak se iznimno sviđa mogućnost da iz udbnosti vlastitog doma mogu obaviti prijavu poreza. Ukoliko iz nekog razloga ne možete ili ne želite putem interneta predati obrazac, tada vam preostaje mogućnost da to riješite na dobro uhodani način osobnim odlaskom u Poreznu upravu. Obrasci se mogu kupiti u dobro opskrbljenim knjižarama, a popuniti ih također možete kod kuće. Ukoliko želite biti sigurni da ste sve dobro popunili, možete zatražiti savjet nekoga tko je iskusniji u tom području ili zamoliti poreznog savjetnika da vam pomogne savjetom. Obrtnici i poduzetnici koji koriste usluge knjigovođe, mogu također zatražiti pomoć pri popunjavanju formulara.

Na što se mora pripaziti kod prijava poreza na dohodak?

Postoje određene sitnice na koje treba pripaziti prilikom prijava poreza na dohodak. Iako popunjavanje obrasca nije toliko komplicirano, potrebno je uzeti si vremena i dobro proučiti što se traži. Također, dobro se informirajte o svojim pravima i mogućnostima kod poreznog savjetnika, možda postoje još neke opcije, odnosno neka dodatna olakšica na koju imate pravo. Većina građana i poduzetnika nije upoznata sa svim poreznim pravilima i zakonima, te mogućnostima koje mogu iskoristiti. Također, mnogi pojedinci nisu upoznati ni sa svim poreznim obavezama koje dolaze sa određenim pravima, s obzirom da određeni izrazi i tumačenja mogu biti za laika zbunjujući. Zato je važno dobro se raspitati koji točno obrazac trebate ispuniti, jer imate dvije vrste obrazaca koji se ispunjavaju kada je u pitanju prijava poreza na dohodak. U ovom slučaju, to su DOH i ZPP-DOH obrasci, a drugi obrazac se ispunjava kad želite priznavanje određenih prava u posebnom postupku. Naprimjer, za određene olakšice na temelju informacija o kojima Porezna uprava nema evidenciju, a navedene informacije su bitne za utvrđivanje osobnog odbitka za ustanovljeni invaliditet, za uzdržavanog člana obitelji ili vipe njih, itd.

Tagovi:

VIŠE IZ KATEGORIJE