Koliko traje zaljubljenost

Koliko traje zaljubljenost

Zaljubljenost kroz oči stručnjaka

Zaljubljenost možemo opisati kao lijep i podosta intenzivan osjećaj koji ima utjecaj na naše tijelo. Što se događa s nama kada se zaljubimo? Da li nam stvarno pamet stane? Stručnjaci tvrde kako se zaljubljenost može staviti u istu kategoriju potrebe kao i one za hranom ili pićem. Riječ je o osnovnoj čovjekovoj potrebi, jer kao što znamo – ljudi su društvena bića. Uz sami proces zaljubljivanja vežemo osjećaj pripadanja i vezivanja, ono što će kasnije graditi ljubav. No, od kuda zapravo kreče osjećaj zaljubljenosti? Iz našeg mozga. Kada smo zaljubljeni, dolazi do promjene u fizionomiji mozga.

Zaljubljena osoba će lučiti više dopamina, što znači da će se stanje sreće i zadovoljstva povećati. Povišenim dopaminom osoba ostvaruje veću kreativnost i veće samopouzdanje. Kada se zaljubimo, ulazimo u stanje pozitivnog uzbuđenja, a ono ponekad može remetiti naše zdravo razmišljanje, san, apetit. Iako se navedeno može opisati kao kemijska neravnoteža u mozgu, stručnjaci objašnjavaju kako navedeni osjećaj djeluje pozitivno na nas, jer mozak uvijek traži više uzbuđenja. Kroz oči stručnjaka, vrijeme u kojemu je osoba zaljubljena će ovisiti od osobe do osobe, što znači da je teško odrediti period kada zapravo nastupa ljubav ili raspad sistema.

Zaljubljenost je prvi osjećaj iz spektra ljubavi

Navedeno stanje se često opisuje kao početna faza ljubavi. Zaljubljenost se opisuje kao faza gdje su dvije osobe lude jedna za drugom, gdje se istražuje, gdje se uživa. Tranzicija iz zaljubljenosti u ljubav će trajati ovisno o samim osobama, no najnovija znanstvena istraživanja pokazuju kako zaljubljenost često traje samo 6 mjeseci. Nakon 6 mjeseci, većina zaljubljenih će odlučiti da li želi nešto ozbiljnije ii ne. Zaljubljivanje često vežemo uz tople i veoma nejasne osjećaje prema nekome, no da li znate na temelju čega se zaljubljujemo u određenu osobu? Naše stanje zaljubljenosti je povezano sa složenijim mehanizmima unutar naše glave.

U primjeru, osoba će nas privući na temelju određenih čimbenika, genetskih znakova, mirisa, izgleda, ponašanja. Znanstvenici tvrde kako se naši hormoni i kemija samog mozga uvelike mijenjaju tijekom rane faze zaljubljivanja. Zaljubljivanje nam donosi osjećaj požude, privlačnosti te privrženosti. Da li je moguće zauvijek održavati stanje zaljubljenosti? Znanstveno gledajući, ne. Riječ je o prolaznom osjećaju koji se događa onda kada upoznamo nekoga tko nas privlači na određeni način. Kada s tom osobom uđemo u odnos, razvija se ljubav. Iskrena ljubav se često opisuje kao najljepši osjećaj.

Zaljubljenost i njene faze

Iako iz zaljubljenosti dobivamo ljubav, to ne znači da sama zaljubljenost nema svoje faze. Kada se osoba zaljubi, ona će često doživljavati stresna i nesigurna razdoblja – razlog ovome su nedefinirani osjećaji druge strane. Nakon navedenog stanja, kreče zaljubljenost koja je karakteristična po sigurnosti i smirenosti – druga strana je priznala svoje osjećaje. Navedena stanja dodajemo u prvu fazu zaljubljivanja koja traje po prilici 6 mjeseci. Ovdje se razvija flert, razvijaju se prve strasti, prvi intimni odnosi.

Druga faza je razvijanje ljubavi, stručnjaci ju nazivaju “strastvena ljubav” i ona često traje od 6 mjeseci do 4 godine veze. U ovom periodu, par će održavati svoju nastalu strast, povećava se međusobna predanost, jača se povezivanje. Nakon 4 godine veze, ljubav ulazi u posljednju fazu, ljubav prema zajedničkom druženju. Ovdje se dostiže vrhunac ljubavi, gdje si partneri međusobno u potpunosti vjeruju i dolazi do gradnje zajedničke budućnosti. Naravno, važno je naglasiti da je riječ o okvirnom izračunu i kako će razvoj veze ovisiti o samim pojedincima u njoj.

Tagovi:

VIŠE IZ KATEGORIJE