Koliko je dug kineski zid

Koliko je dug kineski zid

Koliko je dug kineski zid, najveća i najduža građevina na svijetu

Sedmo svjetsko čudo, opsegom i masom najveća i najduža građevina na svijetu, kineski zid, sagrađen je u starom vijeku oko 500 godina prije Krista. Sve do prije dvadesetak godina se vjerovalo da je obrambeni zid na sjeveru Kine, zajedno sa tornjićima dugačak oko 8. 850 kilometara, ali su petogodišnja arheološka istraživanja otkrila da je zid više nego dvostruko duži od do tada prihvaćenog podatka. Koliko je dug kineski zid koji je za javnost otvoren 1957 godine je čini se bio u ranije prihvaćenoj kilometraži i zato što se dugo i s prekidima gradio, za vladavine 15 dinastija, a konačno je nakon arheološkog istraživanja prihvaćeno da je zid dugačak 21. 196 kilometara. Koliko je dug kineski zid, često se pretjerivalo s brojkama i veličinom, pa se čak i tvrdilo da je zid jedina ljudska građevina koja se vidi sa mjeseca, ali je toliko fascinantan, da svijet oprašta ta preuveličavanja i zablude.

Koliko je dug kineski zid, koliko života je ugrađeno u njega

Uz kineski zid se vezuje mnogo legendi, a jedna od njih priča da su u zid ugrađeni krv, suze, znoj, pa i životi mnogih vojnika. Jedna je žena kineskog vojnika koji otišao graditi zid. Pretužna od čekanja odlučila je krenuti na put uz zid, i naći ga i dati mu čistu odjeću. Srce joj je prepuklo kada su joj drugi vojnici rekli da je umro od iscrpljenosti i da su njegovo mrtvo tijelo ugradili u zid. Koliko je dug kineski zid, koliko ga je mobiliziranih vojnika gradilo, koliko ih je svoje kosti ugradilo u zid, zar je onda čudo da je postao sedmo svjetsko čudo, a sama gradnja ovijena legendama. I danas fascinira svijet svojom monumentalnošću, a Kina ga s ponosom pokazuje svijetu kao jednu od svojih najvećih atrakcija. Koliko je dug kineski zid, skoro da bi se moglo reći; onoliko koliko ga je ruku gradilo, onoliko koliko je života uzeo.

Koliko je dug kineski zid, UNESCO, svjetska baština

Mijenjale su dinastije i vlade, zid je izrastao u simbol Kine, vrijeme koje sve i svakoga troši je mrvilo i zid koji je počeo sve više propadati. Na kraju je najmnogoljudnija zemlja na svijetu zid stavila pod državnu zaštitu 1961 godine, a 1987 godine UNESCO je kineski zid uvrstio u svjetsku baštinu. Koliko je dug kineski zid, građen od cigle, zemlje i kamenja, vrlo je podložan propadanju, pa je dobro da je upisan u svjetsku baštinu jer to fascinantno djelo treba održavati, popravljati i sačuvati od propadanja. Spomenik je to ljudskoj upornosti i najveći obrambeni objekt na svijetu opsegom, visinom i dužinom. Koliko je dug kineski zid, mnogi njegovi graditelji su ugradili svoje živote u njega, vrijeme je da živi odaju počast toj žrtvi i sačuvaju taj velebni spomenik ljudskoj izdržljivosti i snazi. Tih 21. 196 kilometara su možda ruke mrtvih graditelja opasane oko Kine kojoj i danas daju snagu.

Tagovi:

VIŠE IZ KATEGORIJE