Kako složiti rubikovu kocku

Kako složiti rubikovu kocku

Kako složiti rubikovu kocku, igračka ili matematička zagonetka sa preko 40 trilijuna kombinacija

Godine 1975 mađarski arhitekt Erno Rubik je patentirao svoju “čarobnu kocku”, koja je zarazila cijeli svijet i ima status najprodavanije igračke na svijetu, jer i dalje jednako fascinira veliku i malu djecu. Može se raspravljati o tome je li to igračka ili matematička zagonetka za ćije rješavanje postoji preko 40 trilijuna kombinacija, ali ta nevjerojatno jednostavna i neshvatljivo komplicirana magična kocka i dalje zaokuplja djecu i odrasle, a naročito matematičare. Kako složiti rubikovu kocku, svatko ima svoj tajni trik koji je spreman podijeliti sa svijetom. Kocka je sedamdesetih bačena u svijet i u cijelom svijeti se okupljaju ljubitelji i fanovi ove zagonetne kocke, organiziraju takmičenja i ruše rekordi u brzini slaganja šest šarenih ploha u šest jednobojnih ploha. Kako složiti rubikovu kocku, ne postoji jedinstveno uputstvo i neki je slažu napamet, a matematičari se služe algoritmima za slaganje. Fanovi razmjenjuju iskustva i stalno otkrivaju nove mogućnosti u slaganju jednobojnih ploha iz šarenih polja na kocki.

Kako složiti rubikovu kocku, odjedanput, u dva koraka, u sedam koraka, u dvadeset koraka

Svi fanatični zaljubljenici u magičnu kocku nude svoje iskustvo u uspješnom i brzom slaganju rubikove kocke, pa je internet krcat tekstualnih i videouputstava za slaganje otprve, u dva koraka, u sedam koraka, u dvadeset koraka. Činjenica je da morate imati matematičkog dara i složit ćete je i bez ikakvih uputstava. Petogodišnjaci bez ikakvih praktičnih znanja je slože kao od šale. Kako složiti rubikovu kocku u tom moru kombinacija i mogućnosti, ne postoji univerzalno uputstvo. U San Francisku je 2019 godine robotska ruka Dactyl složila rubikovu kocku bez ikakvih uvježbavanja, što i nije tako čudno jer je kocka matematički model. Kako složiti rubikovu kocku, neki spretni znalci čak nude i poduku i pomoć dok, većina misli da je najbolji način naći svoju sretnu kombinaciju za slaganje. Samo slaganje je igra i dobra vježba koncentracije i strpljenja, a matematički nadareni igrači nauče primjenjivati algoritme i da, kao i u svemu drugome, vježba stvara šampione.

Kako složiti rubikovu kocku, započnite s “tratinčicom”

Započnite sa slaganjem nasuprotnih boja, započnite ovako, započnite onako, zapravo ako ste kupili ili dobili na dar čarobnu kocku, možete započeti i napamet i vidjeti kuda će vas odvesti. Ovo je zagonetka za strpljive, brzina u slaganju dođe s vremenom. Može vam se dogoditi da slažete satima, cijeli dan ili čak i danima dok ne uhvatite ritam. Kako složiti rubikovu kocku, započnite s “tratinčicom”, tako se zove slaganje bijelog križa oko centralne žute boje. Potražite neka od najjednostavnijih slaganja koja opisuju dobro verzirani igrači ili nađite svoj put i način. Svaki način je dobar ako vas dovede do slaganja svih šest ploha u jednobojne plohe. Kako složiti rubikovu kocku, igrajte se, smisao slaganja i jest igra i vježbanje vještina. Možda nećete otići na neko od natjecanja, ali ćete zadiviti prijatelje i članove svoje obitelji. Igra sa čarobnom kockom ima antistresni učinak na igrača, poboljšava njegove mikrokinetičke sposobnosti i sjajna je vježba upornosti i strpljenja.

Tagovi:

VIŠE IZ KATEGORIJE