Kako pravilno zalijevati cvijeće

Kako pravilno zalijevati cvijeće

Znate li kada su vam biljke žedne i kako pravilno zalijevati cvijeće

Većina zaljubljenika u cvijeće se već pri kupnji cvijeća raspita o tome kako ga najbolje i najispravnije njegovati. No, ima i novih ljubitelja koji tek kreću u svoje cvjetne pustolovine, srame se ili zaborave pitati, a deklaracije uz kupljeni cvijet baš i ne znaju čitati. Zato ima smisla pitati znate li kada su vam biljke žedne i kako pravilno zalijevati cvijeće iako vam cvjećarna u kojoj ste ga kupili može dati najtočnije informacije i najbolji savjet.

Važno je znati kako pravilno zalijevati cvijeće jer bez vode nema života na zemlji ni za ljude, ni za životinje, ni za biljke. Ako vašim biljkama žuti lišće, žedne su, ako se pojavljuju pupoljci, ali se ne rascvjetaju, žedne su, ako su posudea u koje su posađene ladane, žedne su “k’o sahara”. Ako vam listovi plaču bisernim kuglicama vode na vrhovima, vaše biljke se utapaju. To su neki očiti znakovi kada vaše biljke imaju premalo ili previše vode.

Kako pravilno zalijevati cvijeće i kakvom vodom

Najbolje bi bilo zalijevati cvijeće kišnicom ili izvorskom vodom, no u urbanim uvjetima većini ljubitelja cvijeća to nije moguće. Pa ipak potrebno je naučiti kako pravilno zalijevati cvijeće i kakvom vodom, a pošto većina uzima vodu iz pipe, ta voda bi trebala odstajati 24 sata prije zalijevanja. Umjetno tekuće gnojivo za lisnatice ili cvjetnice je dovoljno dodavati 1 – 2 puta tjedno u vodu za zalijevanje i to u vrlo malim količinama.

Naravno, ako imate puno različitog cvijeća morate znati osnovne potrebe za vodom za svaku vrstu cvijeća, jer neke biljke trebaju malo vode i rjeđe zalijevanje, a neke trebaju više vode i češće zalijevanje. Kako pravilno zalijevati cvijeće, ako ne znate njegove potrebe, zato se informirajte o vrstama koje uzgajate. Neke biljke se zalijevaju uz korjen, a neke doslovno “piju” vodu iz podloška pod teglom sa biljkom. Nekim biljkama lisnaticama je potrebno i redovito davati vlagu preko lišća špricanjem, također odstajalom vodom.

Kako pravilno zalijevati cvijeće i kako uvesti redovitost

Ljeti vanjske biljke trebaju više vode, a zimi, zbog grijanja sobne biljke trebaju više vode, iznimno balkonsko cvijeće također ljeti treba više vode. Važno je kako pravilno zalijevati cvijeće i kako uvesti redovitost, ako ne pretjerujete moći ćete u pravilnim vremenskim razmacima zalijevati biljke. Zalijevajte ujutro jer su jutra svježija pa se donji listovi neće spržiti na brzim isparenjima. Previše vlage stvara pogodne uvjete za razvoj bakterija i gljivica i može postati uzrok truljenja i umiranja biljke.

Mlada biljka u fazi rasta i razvoja može trebati više vode od već razvijene biljke. No, naučite kako pravilno zalijevati cvijeće jer u praksi više biljaka umire zbog previše vode nego zbog suhe zemlje u tegli. Biljke sa snažnim i velikim korjenjem trebaju više vode. Također biljke u keramičkim loncima treba više zalijevati, jer su glinene posude porozne i dio vode ispari. Kaktusima i ostalim sukulentima treba više vode samo u toplijem dijelu godine.

Tagovi:

VIŠE IZ KATEGORIJE

Saturn – značenje Saturna u astrologiji

Saturn – značenje Saturna u astrologiji

Saturn je mračan planet koji je hladan i vrlo trom u svom kretanju oko Sunca, no istovremeno vrlo sjajan sa svojim prstenovima, te je vrlo dugo bio zadnji planet koji je imao upliva na horoskopska tum

Kako obojati staru kuhinju

Kako obojati staru kuhinju

Bojanje kuhinjskih elemenata, zidova i podova će svakako pridonijeti svježem izgledu vaše kuhinje, što znači da kupnju nove kuhinje možete odgoditi još neko vrijeme. Kuhinje, ovis

Koji horoskopski znakovi se slažu u ljubavi

Koji horoskopski znakovi se slažu u ljubavi

Vjeruje se kako su vatra, zemlja, voda i zrak osnovni elementi koji su sagradili Svemir, ali i naš svijet. Da li ste se ikada zapitali po čemu su horoskopski znakovi jedinstveni? Neki horoskops

Razlika između tarota i astrologije

Razlika između tarota i astrologije

Iako obje metode služe za predviđanje događaja u ljudskom životu, razlika između tarota i astrologije nedvojbeno postoji jer su to dva zasebna, potpuno različita sustava ili metode i služe se različit