Kako očistiti računalo

Kako očistiti računalo

Kako očistiti računalo jer radi presporo

Kako očistiti računalo jer radi presporo ili vam je računalo staro pa procesor računala ne može dovoljnom brzinom otvarati datoteke? Bez obzira da li se radi o starom računalu ili ste iskoristili svu raspoloživu memoriju sa datotekama, slikama, videima, postoji uvijek riješenje kako očistiti računalo da radi brže.

Jedna od opcija je napraviti “back up” na eksterni hard koristeći se opcijom “cut”/”izreži” umjesto “copy”/”kopiraj” i tako ćete osloboditi radnu memoriju računala. Oslobađanjem radne memorije računala vaše će računalo raditi nešto brže.

Druga opcija kako očistit računalo je napraviti “defragmentaciju” računala. To je postupak kojim računalo slaže datoteke po najidealnijim uvjetima radne memorije kako bi sebi stvorilo dodatni prostor za rad osnovnog programa.

Treća opcija je nadogradnja hard diska dodatnom memorijom, ali time vam i dalje ostaje posao “čišćenja” nepotrebnih podataka i datoteka. Za ovu treću opciju ukoliko niste stručni najbolje se obratiti nekom stučnijem tko se bavi računalnim harware i riješit će vas brige oko sporosti računala.

Kako očistiti računalo od virusa

Volite surfati po internetskim stranicama i otvarati razne medije? Možda vam je istekla licenca za zaštitu računala i pokupili ste negdje, nekako virus?

Kako očistiti računalo od virusa je vrlo jednostavno samo trebate instalirati antivirusni program ili obnoviti licencu postojećeg antivirusnog programa. Virus možete pokupiti i putem e-maila otvarajući nepoznate sadržaje koji su vam poslani. Takvi mailovi su i poslani u ime nekoga ili neke kompanije koja vam nudi neke savršene uvjete, na primjer, ako nam se javite u roku xy dana/sati ostvarit ćete ogromne financijske dobitke.

Budite sigurni da vas ogromni finacijski dobici ne čekaju iza ugla, već vaš čeka virus koji može predstavljati ozbiljan problem pa ćete se vrlo brzo zapitati kako očistiti računalo.

Uglavnom su mete hakerskih napada koji plasiraju viruse velike kompanije ili veliki bolnički sustavi kojima je svaka sekunda nemogućnosti korištenje vlastitih sustava pogubna. Naročito se to odnosi na bolničke sustave u kojim a ljudski životi ovise o niti u slučaju hakerskih napada. Hakerski napadi se dešavaju u cilju ucjene i naplate velikih iznosa novaca ili zbog industrijskih špijunaža.

Kako očistiti računalo od prašine

Kako očistiti računalo može se odnositi i na čišćenje tipki, ekrana i unutrašnjosti računala od prašine. Ekran će vrlo brzo sakupiti prašinu iz vaše okoline koja cirkulira u vašoj prostoriji ili na radnom mjestu.

Danas postoje u trgovinama uredskog materijala sredstva za čišćenje ekrana bilo u spreju ili vlažne maramice. Svakako bez obzira na koje sredstvo da se odlučite prvo ugasite računalo. Ukoliko trenutno nemate specijalirirana sredstva za čišćenje ekrana računala, ekran računala možete očistiti i sa čistim alkoholom nanesenim na maramicu.

Također, kako očistiti računalo i njegovu tipkovnicu osvrnut ćemo se slijedeće. Tipkovnica ili samo kućište laptopa koji veći dio prikriva tipkovnica može biti jako prljavo i prašnjavo. Prije čišćenja tipkovnica ili laptopa također trebate ugasiti računalo, jer ako ostane upaljeno pritiskom na tipke možete stisnuti krive i izbrisati sve što na računalu imate. Sredstva za čišćenje tipkovnice i laptopa su ista kao i za čišćenje ekrana, u spreju ili vlažnim maramicama. Također i ovdje možete koristiti alkohol, ali prije toga maramicu koju ste polili alkoholom dobro ožmikajte jer ne želite da vam alkohol prodre do matične ploče.

Ispuhivanje same unutrašnjosti računala ili laptopa ukoliko to već niste radili ili vam netko nije pokazao radije prepustite stručnijima jer postupak zahtjeva vađenje baterije računala.

Tagovi:

VIŠE IZ KATEGORIJE

Moderna inspiracija za vanjsku gradnju

Moderna inspiracija za vanjsku gradnju

Otkrijte proizvod kojim u isto vrijeme imate mogućnost modernom estetikom lansirati privatno ili poslovno okruženje na visoki nivo funkcionalnosti, sigurnosti i udobnosti!

Koji mobitel kupiti

Koji mobitel kupiti

Iako je 2020 godina loša godina sa strane proizvodnje i same ekonomije, 2020 godina je donijela puno zanimljivih noviteta na tržište pametnih telefona. Rast konkurencije u proizvodnji pa

Kako radi pametni sat

Kako radi pametni sat

Zadnjih godina borba na tržištu pametnih satova postaje sve veća. Sve je manji broj ljudi koji žele nositi tradicionalne satove koji rade samo ono za što su namijenjeni, a sve je veći br

Koji tv kupiti

Koji tv kupiti

U prijašnjim vremenima obiteljski kauč je determinirao koliko će velika ili mala televizija biti. Drugim riječima, što je televizor udaljeniji od kauča, trebalo je kupiti veći televizor. Danas vlada s