Zašto vas nakon udarca u testise boli trbuh

Udarac ispod pojasa ima ozbiljne posljedice. I još par stvari koje možda niste znali...

Kada primite udarac u skrotum, bol ne osjećaju samo testisi – često se uključi i vaš trbuh. Zašto bi organ smješten iznad testisa osjetio taj nizak udarac? (I kako budala koja vas je udarila nije svjesna da ćete mu uzvratiti duplo jače kada najmanje očekuje?)

Sve se svodi na biologiju. Testisi se razvijaju u abdomenu, blizu bubrega. Od tamo se spuštaju prema skrotumu, povlačeći sa sobom osjetilne živce. To znači da imate vrlo osjetljive živčane nastavke koji se protežu od trbuha do skrotuma.

„Kada su testisi udareni ili stisnuti, živci šalju signal u gornji dio trbuha, zbog čega vas on počne boljeti kada dolje primite udarac“, kaže dr. Darius Paduch, ravnatelj seksualnog zdravlja i medicine u Weill Cornell Medicine.

Osim što ćete imati potrebu za osvetom, možete osjetiti vrtoglavicu, mučninu pa čak i povratiti – možete očekivati sve od navedenog.

„Sve je to zbog vagusnog refleksa – odnosno kada živčani signal putuje iz testisa do leđne moždine i moždanog debla te aktivira centre za mučninu i povraćanje u mozgu.“

Ovo ima neobičnu evolucijsku prednost: na ovaj način ostaje sačuvano vaše pravo na potomstvo ako i kada primite udarac u testise tijekom fizičkog sukoba.

Osim toga, kada dobijete poriv za povraćanjem, prekinut ćete sukob i na taj način spriječiti da stvari eskaliraju.

Zamislite dva bika kako se bore i jedan drugoga udari u testise, baš poput sadista u ljudskom obliku. Ako žrtva dobije udarac u testise, odustat će od borbe umjesto da se bori do smrti.

Očekujte da ćete osjećati bolove 10 do 15 minuta. Za to vrijeme ne možete si baš olakšati – iako će led malo ublažiti bol.

Ako imate dugotrajnu bol, mučninu, modrice, oteknuće, povraćate ili vam se vrti nakon očekivanih 15 minuta – ili ako krvarite – posjetite urologa ili se odmah uputite na hitnu službu.

U ovim slučajevima, potrebno je napraviti ultrazvuk kako bi se vidjelo je li došlo do oštećenja testisa.

U najgorem slučaju doći će do rupture testisa. Ako je tako, unutar 24 sata morat ćete na operaciju kojom će se popraviti napravljena šteta. U suprotnom će vam liječnici morati odstraniti testis.

Rupturom testisa imunitet postaje izložen spermi, koju će smatrati stranim tijelom – te napasti testise kako bi vas obranio.

Zaključak: Ako primite udarac u testise i osjećate navedene simptome 15 minuta nakon udarca, odmah zatražite liječničku pomoć.

Komentari

▲ Povratak na vrh