Zašto, kad dođete na more, trebate prvo – duboko udahnuti?

Umor, iscrpljenost, drastične promjene raspoloženja, letargija, preosjetljivost ili depresija, slaba koncentracija, česte prehlade i problemi s bronhijima, suho grlo, nelagodan kašalj… sve su to  simptomi koji su posljedica modernog načina života.

Naša generacija čak 90 posto vremena provodi u zatvorenim prostorijama gdje, što zbog uređaja i umjetnih materijala koji nas okružuju, udišemo energetski osiromašen zrak. S druge strane, poznato je kako u osvježavajućem okruženju u blizini slapova, u borovim šumama, planinama i pokraj morske obale dišemo punim plućima, a takvo okruženje već desetljećima tretira se kao terapeutsko.

Tajna je u – kisikovim negativnim ionima koji na ovim mjestima ima od nekoliko tisuća do nekoliko desetaka tisuća negativnih iona po kubnom centimetru zraka, dok ih, samo primjera radi, u prostorijama u kojima boravimo cijeli dan ima tek – desetak! Organizmu je, pak, za normalno funkcioniranje i zdravlje potrebno najmanje 1000 negativnih iona po kubičnom centimetru.

Dovoljno tih sitnih čestica u zraku koji udišemo automatski povećava sadržaj kisika u krvi, normaliziraju se otkucaji srca i na taj se način ubrzava izlučivanje toksina. Zbog veće prokrvljenosti mozga, jačaju koncentracija i ostale umne sposobnosti, neutraliziraju se posljedice stresa, smanjuju se napetosti i glavobolje. Negativni ioni se vežu na toksine u tijelu, djelujući kao antioksidansi, te na taj način učinkovito sprečavaju razvoj degerativnih bolesti.

Uz sve to, negativni ioni potiču lučenje hormona serotonina u mozgu što ljude usrećuje i stvara  dobro raspoloženje. No, među najvažnije blagodati negativnih iona ubrajuju se teža oboljenja poput astme, bronhitisa i bolesti dišnih puteva, srca i krvnog tlaka, iscrpljenosti, gripe i viroza te koncentracije.

 

Komentari

▲ Povratak na vrh