Zašto je važno obaviti sistematski pregled?

Na redovitom sistematskom pregledu mogu se otkriti rizični faktori raznih bolesti, i to još dok simptomi nisu vidljivi

Odlazak na redovite sistematske preglede počinje u školskoj dobi, nastavlja se u adolescentskoj, ali u starijoj dobi često na to zaboravljamo iako bi to trebala biti rutina tijekom radno aktivnog dijela života, pa i kada odemo u mirovinu. Postoje dobne granice kada bi se pri sistematskom pregledu pozornost trebala usmjeriti na pojedine organe, rekao nam je doc. dr. sc. Tomislav Sorić iz Opće bolnice Zadar.

Tako je, primjerice, za prostatu potrebno određivanje PSA (prostata specifičnog antigena) nakon 50. godine života za sve muškarce, odnosno 45. godine ako postoji pozitivna obiteljska anamneza na karcinom prostate. Slično vrijedi i za karcinom debelog crijeva, a prva kolonoskopija preporučuje se nakon 50. godine, bez obzira na simptome.
U većini preporuka naglašava se važnost redovitih sistematskih pregleda jednom godišnje, a cilj im je otkrivanje rizičnih čimbenika bolesti dok oni još nisu vidljivi.

Najviše je dijagnosticiranih tumora testisa u 20-im i 30-im godinama života. Osim određenih nalaza krvi i urina te kliničkog pregleda, urolozi naglašavaju važnost prevencije i pregleda testisa jer je u tim godinama najveća mogućnost nastanka tumora. Prevencija počinje redovitim mjesečnim samopregledima, a sistematski pregled morao bi u tim godinama obuhvaćati i ultrazvučni pregled.

Kardiovaskularne bolesti vodeći su uzrok smrti u zreloj dobi, u 40-ima i 50-ima, pa bi se osim pregleda prostate (klinički pregled, određivanje PSA i ultrazvuk) i debelog crijeva (hemocult test, kolonoskopija), pozornost trebala posvetiti i rizičnim čimbenicima kardiovaskularnih bolesti koje su vodeći uzrok obolijevanja i smrti (određivanje kolesterola, triglicerida, RTG srca i pluća, EKG, krvni tlak i sl.).

Postoje mnogi simptomi bolesti koji naizgled mogu biti bezazleni, ali i alarmantni. Nažalost, simptome mnogih zloćudnih bolesti kasno prepoznajemo, kada je bolest već u poodmakloj fazi. Nenamjerni gubitak težine u kratkom razdoblju, loše opće stanje organizma, krvarenje u različitim organskim sustavima (mokraća, stolica, dišni put), bolovi ili rastuća tvorba pojedinog dijela tijela samo su neki od simptoma koji najčešće alarmiraju da se pacijent javi liječniku, upozorava dr. Sorić.

Zato je iznimno važna prevencija, odnosno zdrav način života, raznolika i zdrava prehrana, dovoljan unos tekućine, fizička aktivnost primjerena godinama te izbjegavanje bilo kojeg oblika ovisnosti (alkohol, nikotin, narkotici…).

 

Ovaj sadržaj napravljen je u suradnji s Pliva Hrvatska

Komentari

▲ Povratak na vrh