Zašto je vaša težina razlog za lošu memoriju

Višak kilograma možda steže vaš mozak jednako koliko vas steže i remen.

Vaš trbuh se možda poigrava s vašim mozgom: prema novom istraživanju Sveučilišta u Cambrigeu, povišen indeks tjelesne težine (BMI) može biti štetan za vaše pamćenje.

U istraživanju, pretili sudionici, kojima je BMI veći od 25, postigli su 15 posto lošije rezultate na testovima pamćenja od sudionika normalne tjelesne težine (čiji je BMI manji od 25). Istraživači nisu potpuno sigurni zašto se BMI poigrava s mozgom, no vjeruju da je za to zaslužno masno tkivo više nego povećani mišići.

Moguće da je za to zaslužan način na koji masno tkivo djeluje na inzulin, zaključila je autorica istraživanja doktorica Lucy Cheke. Previše masnoće diže razine ovog hormona u nebesa, što dovodi do poremećaja u signalizaciji između neurona vašeg mozga. Kada se ovaj proces omete, vaše mentalne sposobnosti mogu biti umanjene, kaže Cheke.

Nadalje, Cheke ističe kako možda debljina nije ta koja uzrokuje loše pamćenje, već da su ljudi s lošijim pamćenjem podložniji nakupljanju viška kilograma. Na primjer, ako ste zadnji obrok pojeli bez da ste se koncentrirali na njega – recimo, bili ste ometeni nečime na TV-u ili na mobitelu – više ste izloženi prejedanju tijekom idućeg obroka, kaže.

Na vama je dakle, da učinite svoje obroke pamtljivima. ”Što bolje zapamtite svoje obroke, to ćete manju glad osjećati nakon”, kaže doktorica. Stoga, samo naprijed i postavite sliku svog obroka na Instagram: fotografiranje hrane pokazalo se vrlo korisnim za ljude koji se pridržavaju nekog oblika dijete za mršavljenje, tako imaju bolji uvid u nutritivne vrijednosti obroka koji će pojesti, prema istraživanju časopisa International Journal of Consumer Studies.

Dobra vijest: iako na sebi nosite višak kilograma, vaš mozak možda ipak nije osuđen na propast. Cheke kaže da su istraživanja pokazala kako su ostali kognitivni poremećaji reverzibilni nakon gubitka tjelesne mase (mršavljenja), a to se vjerojatno odnosi i na pamćenje.

Komentari

▲ Povratak na vrh