Zašto imate suha usta – i kako to promijeniti

Suha usta su više od nelagodnog osjećaja. Mogu dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema

Suha usta više djeluju kao dosadna gnjavaža nego simptom ozbiljnijeg zdravstvenog problema. Vaš organizam s razlogom stvara slinu u ustima. “Bakterije koje uzrokuju propadanje zubi i paradentozu, razvijaju se u suhom okruženju“, kaže Matt Messina, stomatolog iz Clevelanda i glasnogovornik Američke stomatološke organizacije.

Iako karijes smrdi, veći razlog za zabrinutost je bolest desni. Neka istraživanja pokazuju kako sistemska upala paradentoze može povećati rizik od srčanih bolesti i moždanog udara.

Ako vam to ne zvuči dovoljno grozno, vaša slina je alkalna i pomaže zaštititi zube od korozije uzrokovane kiselinama iz hrane, kaže dr. Messina. Bolno grlo, problemi s gutanjem i govorom, te osjećaj pečenja u ustima, također su neugodni i bolni simptomi suhih usta. Zbog svih ovih razloga, suha usta su opasno stanje koje može dovesti do mnogih drugih problema ako se ne liječi.

Donosimo pet uobičajenih uzroka suhih usta – i kako ih riješiti.

Lijekovi na recept
Messina naglašava kako su suha usta nuspojava preko 600 lijekova. To uključuje i popularne skupine lijekova poput onih za želudac, krvni tlak i lijekova za psihičke poremećaje.

Starenje
“Kako starimo, naše žlijezde slinovnice ne rade dobro kao što bi trebale“, kaže dr. Messina. „Zbog toga proizvodimo manje sline.“ Suha usta dodajte popisu nepoželjnih posljedica starenja.

Dehidracija
Mala promjena u stanju vode u organizmu dovodi do poteškoća u proizvodnji sline. „Prosječan Amerikanac je dehidriran do nekog stupnja, što može uzrokovati ili se očitovati suhim ustima.“

Problemi s disanjem
Problemi sa sinusima ili septumom – pregradom koja dijeli lijevu nosnicu od desne – mogu otežati disanje na nos, kaže dr. Messina. „Disanje na usta svakako može rezultirati suhim ustima“, objašnjava.

Liječenje raka
I radijacija i kemoterapija uzrokuju suha usta, kaže dr. Jeff Burgess, sa Stomatološkog sveučilšta u Washingtonu. Postoji i nekoliko poremećaja žlijezda slinovnica koji mogu uzrokovati ekstremno suha usta.

Kako liječiti suha usta

Dr. Messina za početak savjetuje da trebate piti više vode. To vrijedi duplo ako imate suha usta nakon konzumacije alkohola. (Pića koja sadrže tanin, poput crnog vina, izvlače vlagu iz usta.)
Žvakanje žvakaćih guma bez šećera može potaknuti proizvodnju sline. Ako vam voda i žvakaće gume ne pomažu, dr. Burgess savjetuje da isprobate neke od proizvoda za ispiranje usta i paste za zube koje mnogi ljudi sa suhim ustima smatraju učinkovitima.
„Takve proizvode možete kupiti bez recepta, a mogu vam pomoći stimulirati proizvodnju sline.“
Pastile ili sprejevi koji zamjenjuju slinu također pomažu mnogim ljudima, dodaje. Ali većina njih je učinkovita samo danju. Ako vam propisani lijekovi uzrokuju suha usta, razgovarajte s liječnikom o drugoj opciji, koja djeluje na problem bez uzrokovanja suhih usta (ili iskušajte prirodnu alernativu). Predlaže da svakodnevnoj njezi zuba dodate sredstvo za ispiranje na bazi fluora. „To može pomoći u prevenciji karijesa i propadanja zubi uzrokovanih suhim ustima“, kaže.

Na kraju, pacijentima koji proizvode premalo sline zbog liječenja raka ili drugih kroničnih bolesti, mogao bi pomoći lijek koji se dobiva na recept po imenu pilocarpene. „Obično se koristi kada žlijezde slinovnice ne proizvode dovoljno sline“, kaže.
U svakom slučaju, liječnici predlažu da se u vezi suhih usta obratite stomatologu. On vam može dati stručan savjet na temelju pregleda. „Najbolji lijek ovisi o pojedincu“, kaže dr. Burgess. „Ako vas suha usta smetaju, otiđite na pregled.“

Komentari

▲ Povratak na vrh