Zaboravite jogurt, ovo je najbolji prirodni lijek protiv opeklina od sunca!

Zanemarili ste upozorenje stručnjaka o umjerenom sunčanju i maksimalnoj zaštiti od štetnih sunčevih zraka? Ili ni sami ne znate kako se dogodilo pored svih mjera zaštite da izgorite na suncu?

Spas tražite u provjerenom narodnom receptu protiv opeklina – jogurtu?

No, vrijeme je da zaboravite na jogurt jer jedan drugi prirodni sastojak ima puno učinkovitije djelovanje i pravi je melem za opečenu kožu, trenutno ublažava bol i žarenje, a njegovi oblozi istodobno pomažu u rashlađivanju kože i plikova.

‘Oblozi na bazi mlijeka smanjuju upalu, jer mliječni proteini stvaraju zaštitni sloj, njegujući oštećenu kožu”, piše Daily Mail. Naime, mlijeko sadrži vitamine A i D, aminokiseline, mliječnu kiselinu, masti i proteine – a svi ti sastojci dobri su za kožu. Vitamini liječe, a mliječna kiselina potiče odstranjivanje mrtvih stanica iz tijela, što posebno djeluje na imunosni sustav.

Dovoljno je da uspete malo mlijeka u jednu posudu, u njega namočite komad tkanine ili ručnik i stavite ga natopljenog preko opeklina. U ekstremnim slučajevima, obavezno otiđite liječniku jer  svaka opekotina povećava rizik od raka kože.

 

SAVJET VIŠE:

Ako se volite njegovati prirodnim recepturama, onda svakako isprobajte i ovu. Ako ste ‘izgorjeli’ na suncu, onda opekline možete liječiti i – čajem. Naime, namažite opekline ohlađenim čajem (ili nanesite ohlađene vrećice čaja ako se radi o malim površinama, poput nosa, čela, ušiju…) pa pustite da kože upije tekućinu. Najbolje je to raditi navečer, kako bi tanin iz čaja tijekom noći izvukao iz kože vrućinu i vratio koži njezin prirodan pH faktor.

Komentari

▲ Povratak na vrh