Injekcija testosterona?

Na tisuće muškaraca ubrizgavaju testosteron radi veće mase mišića i duljeg života. No, je li to sigurno? Biste li i vi to trebali raditi? Je li on eliksir mladosti?

Bolni ubod u desni guz označio je moje prvo uzimanje injekcije testosterona. To je bio ujedno i prvi put da sam namjerno prekršio zakon (pijanke u maloljetnoj dobi ne računaju se ovaj put) i namjerno učinio išta što bi mi moglo naškoditi zdravlju. No testosteron, droga ako za njega nemate specijalistički recept, nije samo zabranjen prečac do mišića. On je i dodatak muškosti koju milijuni likova misle da trebaju.

Istraživanja kazuju da nam testosteron opada: jedna procjena kaže da su prosječne razine 15 posto niže nego što su to bile osamdesetih godina prošlog stoljeća. A muškarci bi još. Studija na 11 milijuna muškaraca objavljena u časopisu JAMA Internal Medicine pokazala je da se broj muškaraca koji uzimaju testosteron od 2001. utrostručio. Uvijek sam bio sumnjičav, pa i pun prezira, prema onima koji su si ga ubrizgavali. I evo, prvi put i sam to radim.

TESTOSTERONSKA NACIJA

Dopustite mi da se predstavim: ja sam žgoljo. Unatoč tome što sam visok 193 cm, imam manje od 80 kilograma. I ne smeta mi to… Jedino, prešao sam tridesetu i postao pomalo svjestan da ću u nadolazećim desetljećima ostajati sa sve manje testosterona i sve manje mišića. Ne želim biti krhki starčić. Uostalom, testosteron obećava ne samo malo veće bicepse. Vjerujete li pričama, on je eliksir mladosti, snižava vam rizik od šećerne bolesti i poboljšava rad mozga.

Nije stoga čudno što je visok testosteron ponuđen na tržištu. Na internetu oglasi udaraju u fanfare o lijeku protiv starosti koji ujedno obnavlja energiju i bori se protiv bolesti srca. Zato sam se zapitao je li možda testosteron jednostavno moderan suplement koji moderni muškarci trebaju, poput kapsula D-vitamina ili pak hidratantne kreme. Tisuće su u najmanju ruku znatiželjne: izvještaj objavljen u uglednom časopisu British Medical Journal lani je zaključio da “mnogi muškarci u V. Britaniji bez potrebe dobivaju nadomjesne preparate testosterona.”

RECEPT ZA ZDRAVLJE

Nekim muškarcima on definitivno treba. Muškarcima s niskim razinama testosterona – a takvih je 1 do 12 posto u populaciji – terapija nadomjesnim testosteronom dostupna je putem recepta, nakon mišljenja specijalista. “Uobičajeni su simptomi gubitak libida, erekcijska disfunkcija, malaksalost, depresija, anksioznost, gubitak berićetnosti i opadanje kognitivnih funkcija”, kaže dr. Christopher Parry iz Klinike WellMan što nudi takvu terapiju muškarcima kojima ona treba. Popis tegoba vam zvuči poznato? To je, drugim riječima, starenje.

Ali ja ne mislim da su moje razine testosterona niske i ne mogu dobiti recept. Mene zanimaju tvrdnje o duljoj vitalnosti, pa se stoga okrećem crnom tržištu. Trebala su ravno dva SMS-a da mi prijatelj prijatelja ponudi bočicu za 50 eura.

POGREŠKA U PROIZVODNJI

Dvadeset i četiri sata nakon prve injekcije osjećam vrućinu. Ali to je jedina promjena. U teretani se osjećam snažniji no inače, ali ne obaram svoje osobne rekorde. Moj seksualni nagon ne obara rekorde, i dalje se osjećam smlavljeno nakon posla i, na sreću, ne obuzima me gnjev. Dakle, zasad je to bio bačen novac.

Potom razgovaram s endokrinologom dr. Richardom Quintonom, koji mi govori nešto od čega mi se jaja stišću – a to neće ostati stilska figura nastavim li s injekcijama. “Muškarac koji najvjerojatnije ima nizak testosteron jest onaj koji ga uzima”, kaže. “Kad ga ubrizgate, vaš mozak osjeti visoku razinu i prirodna proizvodnja se ugasi.”

Parry to potvrđuje: “U svojoj klinici vidjeli smo bivše bildere koji su uzimali toliko testosterona da im se prirodna proizvodnja ugasila. Deset godina poslije doista imaju manjak testosterona.”

Istog trena prestajem. Ne želim si sljedećih 40 godina ubrizgavati injekcije svakoga tjedna kako bih dokazao nedokazan tretman protiv starenja, kad nuspojave uključuju zgušnjavanje krvi i stanjivanje novčanika. Osobno procjenjujem da nema dovoljno dokaza o koristi koja bi opravdala rizike. Dok neki smatraju kako smjernice previše konzervativno definiraju nizak testosteron, drugi odgovaraju da privatni liječnici potpiruju lažne strahove i nude opasnu uslugu.

I možda su u pravu. Zabrinut sam da ću biti krhki starčić, ali odlučujem testirati testosteron kada doista budem sredovječan. Ako tada zaključim da mi treba, počet ću ga uzimati. Do tada postoje drugi načini na koje i ja i vi možemo spriječiti ili odgoditi niske razine. Savjeti na ovoj stranici injekcija su kojoj možemo vjerovati.

Komentari

▲ Povratak na vrh