Ekološki proizvodi nisu toliko “zeleni”, neki skrivaju i zdravstvene rizike

Čak i ponovna upotreba ili recikliranje "potpuno prirodnih" i "zelenih" proizvoda mogu postati štetni za vas.

Ne možete uvijek pretpostaviti da je proizvod dobar za vas samo zato što proizvođač kaže kako je dobar za ekologiju našeg planeta. Pojmovi kao što su “potpuno prirodno” i “zeleno” ne govore mnogo o tome kako ono što kupite može utjecati na vaše tijelo. Ekološki proizvodi katkad skrivaju zdravstvene rizike, pa čak i ponovna upotreba ili recikliranje mogu postati štetni za vas.

Krivac: vrećice za kupnju za višekratnu uporabu

Veliki američki lanac supermarketa Wegmans prestao je 2010. s prodajom dviju vrsta vrećica nakon što su laboratorijske analize pokazale da sadrže visoke razine olova. Potom su i novine Tampa Tribune otkrile toksične teške metale u vrećicama za višekratnu kupnju, i to u dva lokalna lanca trgovina (toksični metali uglavnom su vrebali u boji kojom su vrećice bile urešene).

I te su trgovine povukle vrećice i ponudile ljudima povrat novca koji su dali za njih. Opasnost leži u tome što olovo može na posljetku završiti na namirnicama koje stavite u vrećicu pa ih potom pojedete.

Rješenje: Upotrebljavajte ili pamučne ili obične plastične vrećice. I operite ih nakon kupnje kako biste smanjili vjerojatnost da ste u njima ponijeli bakterije, kao što je E. coli. Čak 97 posto ljudi kaže da nikad nije opralo niti u varikini namočilo svoje cekere.

Krivac: reciklirana ambalaža

Mineralna ulja koja se rabe u tiskarskim tintama te reciklirani karton od kojeg se rade neka pakiranja zobenih pahuljica ili riže mogu prodrijeti u hranu, pokazalo je švicarsko istraživanje. Studije na životinjama pokazale su da ta mineralna ulja mogu povećati upalu i potaknuti rast tumora, no nitko ne zna koliko su opasna za ljude. Do daljnjega stoga smanjite svoju izloženost njima.

Rješenje: Odaberite proizvode koji su, osim u karton, pakirani i u vrećicu. Kad god je moguće, kupujte namirnice bez pakiranja. Kupnja velikih pakiranja (gdje je kontakt namirnica s pakiranjem manji) te pohranjivanje namirnica u staklene posude radi skladištenja također pomaže.

Krivac: mirišljavi proizvodi

Kad su znanstvenici sa Sveučilišta u Washingtonu usporedili 14 uobičajenih proizvoda za kućanstvo i osobnu higijenu (prašak za rublje i dezodorans, primjerice) s 11 “ekoloških” verzija proizvoda, otkrili su kako obje skupine otpuštaju jednaku količinu opasnih hlapivih organskih spojeva. Svi su ekološki proizvodi sadržavali barem dva takva spoja koja mjerodavne agencije imaju na popisima opasnih ili otrovnih, a iz četiri od 11 “zelenih” proizvoda hlapio je barem jedan s liste kancerogenih spojeva.

Rješenje: Kemijski spojevi koji daju miris često nisu navedeni na deklaraciji, stoga dr. sc. Anne Steinemann predlaže da kupujete proizvode za kućanstvo bez mirisa kad god je to moguće. Mnogi “prirodni” ili “organski” mirisni proizvodi jednako su opasni poput onih umjetnih.

Preporučujemo

Komentari

Fitness centri
▲ Povratak na vrh