Trebate li koristiti zubni konac?

Kruže priče da je korištenje zubnog konca besmisleno. Donosimo istinu.

Možda ste primijetili natpise u novinama koji tvrde da je zubni konac precijenjen. Novinska agencija Associated Press objavila je članak s naslovom: “Ne postoje medicinski dokazi da korištenje zubnog konca ima dobrobiti.“

Članak napominje kako su istraživanja provedena o dobrobitima zubnog konca suviše mala, kratkoročna, nedosljedna i na njih se ne može osloniti.

Ovo nije prvi put da se dovodi u pitanje dobrobit zubnog konca.

Prošle godine je Daily Mail objavio niz sličnih naslova i proglasio “korištenje zubnog konca gubitkom vremena!“

Članak objavljen u dnevnim novinama Daily Mail tvrdi da osvrt u časopisu Journal of Clinical Periodontology nije otkrio dokaze da čišćenje prostora između zuba pomaže zdravlju desni.

Evo što je zapravo zaključak: “Sva pomagala za osobnu dentalnu higijenu pomažu spriječiti gingivitis.“

Da budemo fer, dokazi učinkovitosti korištenja zubnog konca su pomiješani: prijašnje studije su otkrile malo dokaza da korištenje zubnog konca čini razliku u oralnom zdravlju, dok druge studije nalažu da značajno smanjuju pojavu gingivitisa.

Čak je i Američka Parodontološka Akademija priznala da je istraživanje manjkavo. U izjavi objavljenoj prije nekoliko dana stoji da zbog sporog napretka bolesti desni, istraživanja treba provoditi u period od nekoliko godina  – a većina istraživanja nije trajala dovoljan vremenski period.

No, čak iako su dokazi slabi, korištenje zubnog konca nije potpuno besmisleno.

Tri vodeća stručnjaka za oralnu higijenu se slažu: Da, trebali biste čistiti prostor između zubi.

To je jedna od najvažnijih stvari koju možete učiniti za zdravlje usne šupljine, kaže stomatologica Joan Otomo-Corgel, bivša predsjednica Američke Parodontološke Akademije.

Vaša četkica za zube ne može ući u taj uzak prostor zbog čega nastaje plak –  naslage bakterija.

Ove bakterije ispuštaju kiselinu koja iritira desni i može dovesti do bolesti desni.

Ako omekšate plak između zuba, smanjit ćete pojavu bakterija – a tako i rizik od bolesti desni.

Ne morate koristiti zubni konac. Možete koristiti interdentalne četkice za zube koj prodiru u uzak prostor između zuba, posebice ako su drvene ili plastične. Isto tako možete koristiti i tuš za zube.

Najbolje oruđe ovisi o razmaku koji imate između zuba, o tome što volite koristiti i o tehnici čišćenja. Razgovarajte sa svojim stomatologom o najboljoj metodi za vas.

Preporučujemo

Komentari

Fitness centri
▲ Povratak na vrh