Tko vam diže tlak?

Pri susretu s medicinskim sestrama ljudima ne poraste tlak koliko pri liječničkom pregledu. Kad su tlak mjerile sestre, bolesnicima je sistolički tlak bio u prosjeku 7, a dijastolički 4 jedinice niži nego kad je tlakomjerom baratao doktor.

U lošoj pornjavi pacijentu krv kroz tijelo potjera vrela medicinska sestra. U stvarnosti to se ne dogodi, i to je dobra vijest koju su otkrili britanski znanstvenici. Pri susretu s medicinskim sestrama ljudima ne poraste tlak koliko pri liječničkom pregledu, što je poznato kao efekt bijele kute. Kad su tlak mjerile sestre, bolesnicima je sistolički tlak bio u prosjeku 7, a dijastolički 4 jedinice niži nego kad je tlakomjerom baratao doktor. Autor istraživanja dr. sc. Christopher Clark kaže da je to bitno jer biste umjesto s receptom za lijekove koje ne trebate iz ambulante mogli išetati kao zdrav čovjek. Zato zatražite neka vam manšetu stavi sestra.

Kako podnijeti pritisak?

Stari dobri manometar pokazuje loše vijesti? Ako vam je tlak povišen, smanjite unos soli i pokušajte s nekim od ovih načina snizivanja tlaka.

1. Triput tjedno po 40 minuta aerobno vježbajte sa 60 do 65 posto maksimalnog pulsa.

SISTOLIČKI -7 DIJASTOLIČKI -9

2. Šest puta tjedno tijekom 12 tjedana rashladite glavu tai chijem.

SISTOLIČKI -6

3. Svakoga radnog dana sljedeća tri mjeseca ručajte obrok od 600 do 650 kcal, a koji sadrži 130 g povrća te manje od 18 g masti.

SISTOLIČKI -6 DIJASTOLIČKI -8

Komentari

▲ Povratak na vrh