Testovi intolerancije na hranu – prevara ili nužnost?

Jesu li ovi testovi rješenje za vaše probleme ili su tek nepotreban trošak?

Sve češće s televizijskih ekrana možemo čuti razne liječnike, nutricioniste i ostale osobe iz liječničke branše kako pozivaju narod da se podvrgnu testovima za intoleranciju na hranu. Također na raznoraznim portalima za jeftiniju kupovinu, može se naći grupni popust za dotične testove.

Je li zaista sve više populacije postalo inolerantno na hranu ili je stvar u tome da smo zbog ispiranja mozga postali uvjereni kako je sve oko nas otrov?

Trendovi koji promoviraju namirnice bez glutena i sve veći broj restorana na čijim vratima piše poslužujemo “gluten free“ hranu, potiču ljude da počnu vjerovati da boluju od raznih bolesti, poremećaja, alergija ili intolerancija? No, je li intolerancija na hranu zaista toliko česta? Jeste li i sami razmišljali napraviti test intolerancije na namirnice? Što uopće stoji iza tog pojma, kako ti testovi izgledaju i mogu li oni riješiti vaš problem?

 Što znači intolerancija na hranu?

Osobe s intolerancijom nisu u mogućnosti probaviti određenu vrstu namirnice zbog čega osjećaju određene probleme, poput osjećaja nadutosti, bolova u trbuhu, vjetrova, povraćanja, proljeva, glavobolje, opstipacije ili kroničnog umora.

Za razliku od alergije na neku namirnicu, ovo se stanje javlja satima, pa čak i danima nakon konzumacije određene hrane.

Alergija je reakcija imunološkog sustava i očituje se ozbiljnim trenutačnim simptomima, poput otežanog disanja, gušenja, oteklina i osipa. Rješenje protiv alergije je izbjegavanje određene namirnice, poput kikirikija, jagoda, jaja, ribe i slično, te postoje određeni lijekovi kojima se ona drži pod kontrolom.

Intolerancija na hranu uglavnom uzrokuje samo probavne tegobe. Stoga je logičan zaključak kako je alergija mnogo ozbiljniji problem od intolerancije.

Stručno objašnjenje glasi: “Intolerancija na hranu uzrokuje formiranje antitijela protiv proteina određene vrste hrane, ali ne IgE (koji bi ukazivao na alergijski proces), nego IgA antitijela u prvoj fazi, a nakon višestruke stimulacije formiranje IgG antitijela. Vrlo je teško otkriti koja hrana uzrokuje pojavu intolerancije jer u njoj sudjeluju “spora” IgG antitijela. Krivac (hrana) i egzekutor (IgG antitijela) ne pojavljuju se u isto vrijeme.“

Testovi intolerancije na hranu

Ipak, ponukani raznim pozivim da se testiramo i platimo pozamašnu svotu za test intolerancije na hranu, sve veći broj pojedinaca hrli se testirati kako bi saznali što trebaju izbaciti iz svoje prehrane.

Da stvar bude gora, nakon što karticom, gotovinom ili R1 računom platite 1700 kuna za test koji uključuje 88 namirnica, dobit ćete komad papira koji brojni liječnici specijalisti ne priznaju, navodeći da službena medicina ne uvažava te testove jer nemaju nikakvu vrijednost i nije dokazano da navode točne podatke.

Ako se na nalazu nalaze velika odstupanja testovi se ponavljaju. Također, vrlo je važno da prethodno niste pili nikakvu vrstu alkohola jer to može dovesti do pogrešaka testa – alkohol narušava integritet probavnog sustava!

Razne privatne ordinacije i poliklinike također nude testove intolerancije. Oni obično uključuju od 100 do 300 namirnica, ali i ispitivanje reakcija na gluten, konzervanse, teške metale… Takve testove platit ćete od 1500 – 2000 kuna.

U svakom slučaju nakon dobivenih nalaza stručni liječnički tim pomaže korigirati dosadašnju prehranu s ciljem poboljšanja i unapređenja prehrane.

Testirati se možete, osim u privatnim poliklinikama ili kod liječnika opće prakse i u raznim salonima ljepote. Najčešće se radi o testovima biorezonancom (područje energetske medicine koje detektira i radi s elektromagnetskim frekvencijskim informacijama prikupljenim iz organizma), a često i testiranje kose, od strane osoba koje često nedovoljno poznaju fiziologiju i patofiziologiju tijela.

U pogledu biorezonancije službena medicina je vrlo skeptična, tako da za nju nema nikakvih dokaza o učinkovitosti. Osim svega navedenog postoji i klačina metoda krvnih pretraga.

Dr. Lejla Kažinić Kreho kaže: “Moja iskustva sa pacijentima mnogo puta su dokazala da se krvni test i test biorezonance razlikuje. Skorije sam imala pacijenticu kojoj je test biorezonance, koji je radila u jednom salonu ljepote pokazao da je intolerantna na ribu, mlijeko, gluten, jaja…te je ona tako prije skoro dvije godine izbacila ovu vrstu hrane. ELISA krvni test je pokazao drastično drugačiji rezultat te je pokazala neznatnu intolerantnost na ananas , što je naravno bilo zanemarivo. Tako da sam joj dalje uvela u jelovnik do tada ‘zabranjene’ namirnice, no vodila sam se principima rotacijske dijete.“

Nisu sve intolerancije iste, pa tako krvna pretraga za intoleranciju na gluten nekome može pokazati intolerantnost 12ug/ml , nekome 43ug/ml, pa čak 100ug/ml , što pokazuje različite razine intolerancije, te se prema tome treba i kreirati adekvatan jelovnik. Osoba čiji test je bio 100ug/ml zasigurno bi jedno vrijeme morala izbaciti gluten dok bi ga osoba sa 12ug/ml trebala minimizirati.

Testirajte se sami

Postoji način i da sami utvrdite imate li intoleranciju na hranu pomoću eliminacijske dijete. Riječ je o dijetetskom programu u kojem sami eliminirate određene “sumnjive“ namirnice koje su najčešći krivac za alergijske simptome – pšenica, mlijeko i mliječni proizvodi, šećer, alkohol, čokolada, jaja, riba, umjetne boje, orašasti plodovi, kava, citrusno voće, rajčica, bobičasto voće – jagoda, malina, pa čak i jabuke.

”Moje iskustvo sa pacijentima  pokazuje da je često hrana koju tijelo ‘traži’, ona koja izaziva probleme – stoga razmislite što vam se to najviše jede!“, kaže dr. Kažinić Kreho.

Naravno prije nego se odlučite za eliminacijski program prehrane, bilo bi pametno da se savjetujete sa stručnom osobom koja će vam dati dodatne smjernice.

Osim toga, ukoliko uzimate propisane lijekove koji sadrže tragove laktoze, pšenice ili umjetne boje, možda je problem u njima. Ali, nikada nemojte na svoju ruku prekinuti terapiju, već razgovarajte s liječnikom o adekvatnoj alternativi.

Namirnice koje izbjegavate tijekom eliminacijske dijete nemojte konzumirati 3 do idealno 6 mjeseci, nakon čega iz postepeno počnite uvoditi u prehranu, principom rotacijske dijete. To znači da “sumnjive“ namirnice jedete svaka četiri dana jer se na taj način smanjuje nakupljanje antitijela koje uzrokuju reakciju na određenu namirnicu.

Kako se testirati?

Dr. Kažinić Kreho donosi jednostavan način na koji bez pustošenja novčanika možete saznati uzrokuje li vam određena namirnica probleme, te jeste li na nju intolerantni:

1. Izmjerite puls u trenutku kada ste potpuno opušteni

2. Najmanje 14 dana izbjegavajte hranu za koju sumnjate da izaziva simptome intolerancije  – primjerice  pšenične proizvode.

3. Nakon toga razdoblja  pojedite  namirnicu koju ste izbjegavali ali bez dodataka druge vrste hrane – primjerice, samo kruh.

4. Ponovno izmjerite puls nakon 15, 30, te 60 minuta nakon što ste pojeli kruh. Trudite se biti maksimalno opušteni kako bi dobili točne rezultate.

Ako se puls poveća za  10 otkucaja u minuti- u odnosu na vaš normalan puls  , vrlo je vjerojatno da kod vas postoji osjetljivost na tu vrstu namirnice.

S obzirom na sve navedeno, razmislite idući put kada se nađete u moru informacija i privlačnih poziva da vam netko iščupa vlas kose, podvrgne vas metodi “koja se koristi elektromagnetskim informacijama u svrhu dijagnostike ili terapije“ ili vađenju krvi. Možda je ponekad bolje živjeti u neznanju i slušati vlastiti organizam.

Na kraju krajeva, ima li smisla platiti silne novce za nešto što vam niti jedan liječnik neće priznati? Odluka je na vama, ali ako se nas pita – možete i bez toga.

Komentari

▲ Povratak na vrh