Svjež zrak u teretani bez mirisa kemikalija i znoja – utopija ili potreba?

Jedan aspekt vaše želje da češće idete u teretanu i da rado u njoj vježbate jest i njezin miris. Ako vonja ili pak previše miriši izbjegavajte vježbati u njoj...

Kao da nije dovoljno što se tijekom vježbanja mora udisati smrad tuđeg znoja, zrak u teretanama može biti “aromatiziran” i za zdravlje štetnim onečišćivačima, otkrili su portugalski znanstvenici.

Oni su ustanovili da su u 82 posto fitness centara bile povišene razine lako hlapivih tvari kao što je formaldehid koji se nalazi u sredstvima za čišćenje i dezinfekciju te osježivačima zraka i umjetnim mirisima. Te tvari mogu izazvati iritacije gornjih dišnih putova te se sumnja i da dugoročna izloženost može izazvati i rak. Zbog kombinacije zatvorenog prostora i dubokog disanja ostaje manje čistoga zraka koji bi mogao razrijediti koncentraciju onečišćivača, objašnjava autorica studije Carla Ramos.

Zato se ne ustručavajte doslovno pronjuškati po teretani: ako ne nanjušite kemikalije ili ustajao vonj, zrak je vjerojatno čist.

Unatoč tome, i dalje ste zabrinuti? Onda nemojte ići na grupno vježbanje, kad je u teretani špica ili u vrijeme kad se teretana čisti – tada je kvaliteta zraka u njoj najlošija, kaže C. Ramos.

Preporučujemo

Komentari

Fitness centri
▲ Povratak na vrh