Studija: Večerajte u ovo vrijeme i spriječite pojavu raka

Jedna španjolska studija objavljena u znanstvenom magazinu „International Journal of Cancer“ predlaže najbolje vrijeme za večeru i povezuje ga sa smanjenim rizikom za obolijevanjem od određenih vrsta raka

Večera u…

Znanstvenici su u istraživanje uključili 621 muškarca s rakom prostate, 1205 žena s rakom dojki te 2193 zdravih osoba bez raka. Rezultati studije su pokazali da ljudi koji jedu prije 21 sat navečer, odnosno najmanje dva sata prije odlaska na spavanje imaju 20% manji rizik da obole od raka dojke ili raka prostate. Znanstvenici vjeruju da bi to moglo imati veze s smetnjama u ritmu spavanja pri čemu nisu do kraja jasni „mehanizmi zbog kojih se to događa“, smatra dr. Manolis Kogevinas, glavni autor studije i znanstvenik Zavoda za javno zdravstvo u Španjolskoj.

Ometanje prirodnog ciklusa sna i budnosti

Rezultati ove studije podudaraju se s već poznatim rezultatima drugih istraživanja. Naime, osobe kojima se iz nekog razloga prekida prirodan ciklus budnosti i sna (kao primjerice radnicima u noćnoj smjeni) imaju veći rizik za obolijevanje od raka.

Sličan efekt bi mogla imati i večera neposredno prije odlaska na spavanje. No, tu tezu će svakako još propitivati u narednim istraživanjima sve dok se ne donesu konačni zaključci.

NAŠ SAVJET: Dok se ne pokaže drukčije, izbjegavajte lijegati s punim trbuhom.

Komentari

▲ Povratak na vrh