Što znači ako vam je urin crvene, zelene, narančaste, bijele ili plave boje. Da, plave

Oči su možda ogledalo duše, ali zahodska školjka je ogledalo vašeg organizma.

Možete mnogo toga saznati kada promatrate što izbacujete iz tijela. Štoviše, prilično je uobičajen savjet da obratite pažnju na boju urina i da je zdrava boja znak pravilne hidratacije.

Jedini je problem, osim toga što morate zuriti u zahodsku školjku, što boja urina nije uvijek optimalan pokazatelj dehidracije kao što je to testiranje krvi, stoji u istraživanju časopisa American Journal of Clinical Nutrition.

Studija je proučavala test hidratacije među odraslima i otkrila kako se boja urina može promijeniti zbog ostalih čimbenika i stoga ne može biti precizan pokazatelj dehidracije.

Žuti urin dolazi od kemijskog nusprodukta koji se stvara kada bubrezi procesiraju otpadne tvari, objašnjava dr. Koushik Shaw, urolog i osnivač Instituta za urologiju u Austinu, Texas. Što ste više dehidrirali, to urin postaje koncentriraniji i boja postaje tamnija.

„Blijedo-žuta boja je odraz zdrave ravnoteže između prevelike i premale hidratacije“, kaže.

Ipak ima razdoblja kada ne vidite blijedo-žuti urin u školjci, a nije riječ o dehidraciji. Vjerovali ili ne, boja urina može biti u spektru duginih boja.

Dokaz: Heather West, zaposlena u kliničkom laboratoriju, snimila je spektar boja urina na ovoj prilično super (i pomalo zabrinjavajućoj!) fotografiji.

Evo što biste trebali znati kada vaš urin ne izgleda poput limunade.

red

Ako je urin crvene boje

Vjerojatno ste jeli ciklu ili kupine, a možda čak i rabarbaru. Crven ili ružičast urin nakon konzumacije ovakvih namirnica je uobičajena pojava, engleskog naziva beeturia (beet = cikla).

Neke od tvari zaslužne za lijepu boju ovih namirnica izlučuju se putem mokraće nakon što prođu kroz bubrege. Idućeg bi dana trebala postati normalne boje, ali ako crvena boja ne nestane, mogla bi biti riječ o tumoru mjehura ili bubrega.

Ako niste nedavno konzumirali jednu od ovih namirnica, a pogotovo ako primijetite krvne ugruške ili komadiće tkiva u urinu, molimo vas posjetite liječnika. Obje pojave su vrlo rijetke, dodaje Shaw, ali se prerijetko dijagnosticiraju.

orange

Ako je urin narančaste boje

Baš kao kada vam koža poprimi narančasti ton ako jedete previše mrkve, isto se može dogoditi s urinom. Pretjerivanje znači da ste se predozirali beta-karotenom koji se izlučuje u mokraći.

Lijekovi koje možete kupiti u ljekarni poput fenazopiridina ili varfarina za razrjeđivanje krvi, također mogu rezultirati narančastom mokraćom.

Dobra vijest je ta da znate koje lijekove uzimate a dobar liječnik će vas upozoriti na promjenu boje mokraće.

Ako primijetite neonsku ili fluorescentnu narančastu boju, mogla bi biti riječ o problemima s jetrom, kaže Shaw, posebice ako primijetite žućkastu boju bjeloočnica.

yellow

Ako je mokraća neonski žute boje

Snažna, fluorescentno žuta boja u školjci je vjerojatno povezana sa zalihom B vitamina, posebice vitamina B12.

Nema razloga za brigu – osim što se vjerojatno skupo platili vitamine koje ste pomokrili.

green

Ako je mokraća zelene boje

Čak i ako ne osjetite specifičan miris šparoga, ovo povrće bi moglo obojati vašu mokraću u zeleno, kaže Shaw.

U rijetkim iznimkama, zeleni urin je znak specifičnog oblika infekcije urinarnog trakta, po imenu proteus infekcija. Ova bakterija može prouzročiti i bubrežne kamence, pa ako niste jeli šparoge, uputite se na pregled, kaže.

blue

Ako je mokraća plave boje

Rijetki genetski poremećaj, hiperkalcemija, koja je povezana s viškom kalcija u kostima, može rezultirati plavim urinom, kaže Shaw. Da, plava mokraća je moguća. No koliko je izgledna?

„Ovo je toliko rijetka pojava da se vjerojatno nikada neću susresti s takvim slučajem“, kaže Shaw.

brown

Ako je mokraća smeđe boje

Porfirija je rijedak poremećaj koji uključuje osjetljivost na svjetlo i ponekad može uzrokovati smećkasti urin zbog načina na koji se lome crvene krvne stanice.

Ovo je još jedan od slučajeva koji se susretne možda jednom u životu, kaže Shaw, ali ako je smeđi urin popraćen bolovima u abdomenu, osipom ili napadajima, moguće je da imate genetski poremećaj.

Kada se krv razdvaja, može izgledati smećkasto, pa bi smeđi urin mogao ukazivati na nešto ozbiljno, poput tumora. Ako se veliki ljubitelj rabarbare ili boba, također biste mogli primijetiti urin boje coca-cole nakon konzumacije ovih namirnica.

white

Ako je urin bijele boje

Mokraća ne mora biti zelena da bi ukazivala na infekciju.

„Ponekad je urin tamniji ili koncentriraniji kada je riječ o infekciji“, kaže Shaw – zbog toga je potrebno piti mnogo tekućine za vrijeme infekcije.

Ali voda vas ne može uvijek spasiti, pogotovo kada je urin mutne bijele boje, kaže Shaw.

„Mogla bi biti riječ o bubrežnim kamencima ili ozbiljnoj infekciji. Doslovno mokrite gnoj.“ Molimo vas odmah posjetite liječnika.

Zaključak? Bolje je da se obratite liječniku dok problem nije ozbiljan nego da se kasnije sami nosite s njime.

„Zdravi urin može varirati od bistre do tamno žute boje, ali ako je u bilo kojoj drugoj boji iz spektra duginih boja a hidratacija ili dijeta ne rješavaju problem, najbolje je da odete na pregled“, kaže Shaw.

Komentari

▲ Povratak na vrh