Što sve možete (po)kupiti u trgovačkim centrima, a i šire

Pripazite gdje i što dirate naredni put kad krenete u kupovinu.

Kad narednog vikenda krenete u šoping, možete dobiti dar koji će vas iznenaditi: bakterije i viruse koje drugi kupci ostavljaju na svakoj površini koju dotaknu. Koristite glavu i nakon što dirate te vruće zone izbjegavajte rukama dirati lice. Operite ih čim stignete kući.

Bankomat

Na tipkama za utipkavanje PIN-a na bankomatu krije se jednako klica kao i na zahodskoj školjci, pokazalo je istraživanje koje je proveo proizvođač antibakterijskih proizvoda. Svaka tipka koju su testirali bila je kontaminirana.

Stube

Znanstvenici sa Sveučilišta Arizone pronašli su tragove krvi, znoja i urina na 19 posto testiranih pomičnih stuba u trgovačkim centrima. Te tjelesne tekućine mogu sadržavati infekte, među kojima i virus gripe, kaže autorica istraživanja, dr. sc. Kelly Reynolds.

Nusprostorije

Svaki četvrti javni zahod ima posudu za sapun kontaminiranu koliformnim bakterijama i drugim klicama, pokazalo je istraživanje objavljeno u Journal of Environmental Health. Te klice mogu uzrokovati proljev, upalu pluća i još koješta.

Šank

Istraživanje u International Journal of Food Microbiology pokazalo je da gotovo polovina automata za gazirane napitke kakve koriste restorani brze prehrane sadrže bakterije kojih ima u fekalijama. Odaberite napitak u boci, po mogućnosti prirodnu vodu.

Garderobe

Kad je probaju, ljudi često novu odjeću kontaminiraju bakterijama, pa i na antibiotike otpornim zlatnim stafilokokom, kaže dr. sc. Philip Tierno, profesor mikrobiologije sa Sveučilišta New York. Prije nego što krenete u kupnju hlača, zalijepite flastere na ogrebotine i sportske ozljede.

Komentari

Fitness centri
▲ Povratak na vrh