Što čudan, smrdljivi vosak iz ušiju govori o vama

To ljepljivo čudo je puno važnije nego što mislite.

Možete saznati mnogo o tome što se događa u vašem tijelu obraćajući pozornost na stvari koje ono proizvodi… ako niste jako gadljivi. Boja i konzistencija mokraće, izmeta, sline i šmrklji mogu ukazivati na potencijalne zdravstvene probleme – ili vam potvrditi da je sve u redu. Isto vrijedi i za onu žućkastu tvar u ušima.

Vosak u ušima ili cerumen, pomaže da prljavština i bakterije ne uđu duboko u ušni kanal, ali isto tako može otkriti iznenađujuće stvari o vašem zdravlju.

Vodenast je i ima zelenkasti ton

Ako ste se znojili, vodenasta tvar u ušima vjerojatno je znoj koji vam se slijevao u uši pomiješan sa voskom, kaže dr. Brett Comer profesor otorinolaringologije na Sveučilištu u Kentuckyju.

Ali ako se niste znojili, a vodenasti vosak je zelenkast ili tamno žut, mogla bi biti riječ o infekciji uha.

Ljepljiv je ili suh

Za svakoga od nas vrijedi jedno ili drugo. A vrsta voska u vašim ušima ovisi o genetskom nasljeđu. Istraživanje objavljeno u časopisu Nature genetics otkilo je da većina Azijaca ima suhi vosak u ušima, dok Afrikanci i Europljani ima ljepljiv i “mokri“ vosak.

Autori studije kažu da to genetska prilagodba na klimu u kojoj su se naši pretci razvijali.

Ima snažan miris

Možda imate infekciju ili oštećenje u srednjem dijelu uha. To može dovesti do određenog problema koje liječnici nazivaju “kronični otitis media“, kronična upala srednjeg uha.

Jedan od simptoma: “Može doći do curenja smrdljive tvari iz uha“, kaže dr. Comer. Ako je srednje uho u pitanju, možete imati problema s ravnotežom, zvonjenjem u uhu ili osjećaju da vam je uho začapljeno. Posjetite liječnika.

Primijetite kada iscuri iz uha

Infekcije ili oštećenje bubnjića mogu dovesti do oblika abnormalnih izraslina na koži po nazivu “kolesteatom“. To je tvorba orožnjelog tkiva koji može dovesti do nagluhosti jer se uho cijelo vrijeme puni.

Umjesto na odstranjivanje voska na način na koji ste navikli, on bi mogao iscuriti ili izaći u obliku grumena. Pritisak i bol u uhu također su simptomi kolesteatoma.

Nemate vosak u ušima

Ako vam se čini da voska više nema – postoji mala šansa da je riječ o rijetkom i nedovoljno shvaćenom problemu naziva “keratosis obturans“.

“Umjesto da izađe postepeno, vosak se nakuplja unutar uha i postaje ga teško izvaditi“, objašnjava dr. Comer.  Ako imate ovaj problem mogući su simptomi poput boli ili osjećaja da vam je uho puno.

Pahuljast je

Niste bolesni. Samo starite. “Kako ljudi stare tako vosak postaje pahuljast umjesto da je poput maslaca od kikirikija“, kaže dr. Comer.

Nema razloga za strah. ”Žlijezde se s godinama počinju sušiti.“

Preporučujemo

Komentari

Fitness centri
▲ Povratak na vrh