Spasite koljena od (ozbiljnih) ozljeda

Nestabilnost lateralne strane koljena nije česta, ali može se pretvoriti u ozbiljnu ozljedu

Proksimalni tibiofibularni zglob je spoj između gornjeg platoa tibije i glavice fibule. Nestabilnost ovog zgloba ne ubraja se u česte ozljede, ali kad se ona dogodi, osjeća se bol u zakoljenoj jami koja je lokalizirana više lateralno. Ozljeda može biti vrlo ozbiljna, stoga se potrebno posvetiti njenu izlječenju što je prije moguće kako bi rezultat terapije bio što bolji.

U blizini je peronealni živac te je moguća iritacija samog živca, koja se može očitovati trncima u potkoljenici. Nadalje, ozlijeđena osoba može osjećati trnce lokaliziranog područja ozljede. Ozljeda može biti odmah vidljiva, iako dislokacija tibiofibularnog zgloba katkad može biti preskočena tijekom kliničkog pregleda te simptomi ne moraju uvijek biti karakteristični.

Kod akutnih ozljeda zamjetni su bolovi, blaga ili velika nestabilnost, vidljiva je oteklina na lateralnoj strani koljena. Prilikom savijanja koljena i izvođenja testa žabljih usta za lateralni kolateralni ligament možemo dobiti pozitivan znak. Često je ozljeda preskočena i liječi se kolateralni lateralni ligament. Međutim, fibula je uzglobljena distalno s talusom i tibijom te je vrlo često zamjetan bol u distalnom dijelu s lateralne strane gležnja kod jačeg pritiska na ligamente i muskulaturu koja okružuje lateralni maleol.

Kad je riječ o kroničnim ozljedama, bol se pojavljuje kod pasivne ekstenzije i potpune fleksije koljenog zgloba. Bol se uvijek javlja straga i lateralno.

Akutni slučajevi često se rješavaju vrlo lako: osoba provodi 2 tjedna u imobilizaciji i potpunoj ekstenziji koljenog zgloba. Nakon 2 tjedna imobilizacije kreće se s vježbama jačanja okolne muskulature, što većinom dovodi do poboljšanja i stabilnosti tibiofibularnog zgloba.

Kronični slučajevi iziskuju fizioterapijske procedure i namještanje proksimalnog tibiofibularnog zgloba posebnim tehnikama. Ne pokušavajte sami namjestiti svoj zglob ako imate sličan problem.

Krajnje rješenje je operacija. Osoba provodi 6 tjedana na štakama bez ikakvog opterećenja noge. Nakon 6 tjedana odbacuju se štake, kreće se uvodnim vježbama vožnje bicikla bez otpora. Nakon 16 do 20 tjedana osoba se većinom može vratiti prijašnjim aktivnostima i živjeti bez bolova.

 

SIMPTOMI NESTABILNOSTI TIBIOFIBULARNOG ZGLOBA

  • Nestabilnost zgloba koljena i tibiofibularnog zgloba, osobito kod dubokog čučnja
  • Moguć vidljiv pomak kosti fibule
  • Iritacija n. peroneusa
  • Bol u koljenu
  • Bol s lateralne strane koljena
  • “Bježanje” koljena prilikom čučnja

 

 

 

Komentari

▲ Povratak na vrh