6 otkrića moderne medicine koja će promijeniti naše zdravlje

Od tableta za konstipaciju do analgetskih flastera, znanost vozi u šestoj brzini. Otkrijte što ova otkrića znače za vaše zdravlje.

Zahvaljujući znanosti, danas smo bolje upoznati sa svojim zdravljem nego ikada. Stječe se dojam da se ova otkrića, koja mijenjaju pogled na zdravlje iz temelja, događaju neprekidno, a mi ćemo vam navesti šest najfascinantnijih. Jednoga dana možda postanu rutina.

Transplantacija stolice

Znamo, zvuči užasno, ali uzimanje tableta koje sadrže feces vrlo su moćne – osim što mogu riješiti problem pretilosti, liječiti sindrom iritabilnog crijeva i infekcije mokraćnog sustava, mogle bi se čak upotrijebiti i za liječenje ozbiljnih zdravstvenih poremećaja poput Parkinsonove bolesti i multiple skleroze.

Princip je u tome što se zdrave crijevne bakterije iz zdrave stolice prebacuju u tijelo u kojem su u manjku. Kada malo razmislite o tome, ima smisla – tablete s fecesom su u biti probiotik bez premca.

Brojevi vas sigurno neće pokolebati: trenutno, transplantacija fekalnog mikrobioma pokazuje stopu uspjeha od gotovo 90 posto.

Očuvanje kose

Jasno, rak nema svojih pozitivnih strana, a gubitak kose tijekom kemoterapije samo je dodatni šamar posred lica.

Dok se znanstvenici diljem svijeta trse da nađu lijek za opaku bolest, dobra je vijest da je američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) odobrila tretman koji znatno smanjuje ispadanje kose kod bolesnika podvrgnutih kemoterapiji.

Sustav Dignitana DigniCap Cooling System radi na principu hlađenja vašeg vlasišta, čime se smanjuje protok krvi na tom području, zbog čega manje kemoterapijskih lijekova dospijeva do dlačnih folikula vlasi. Jedna nuspojava manje!

Uništavač podbratka

Srećom, znanost je našla rješenje za probleme s podbratkom. Kybella, lijek koji je FDA lani odobrila, doslovno otapa vaš podbradak. Injekcija toga lijeka pod kožu rastapa masne stanice, tako da možete s ponosom isticati svoj novi elegantni vrat.

Kondom koji suzbija AIDS

Sanjamo o budućnosti u kojoj nas kondomi ne štite samo pasivno od spolno prenosivih infekcija i neželjenih trudnoća. Zahvaljujući sjajnim novim znanstvenim otkrićima, moramo reći da takva budućnost nije daleko.

Osim što razvijaju kondome koji mijenjanju boju kako bi vas upozorili na prisustvo spolno prenosive infekcije, znanstvenici razvijaju kondome koji sadrže antioksidanse koji se bore s HIV-om.

Guma od hidrogela bit će pojačana antioksidansima na biljnoj bazi koji se bore s HIV-om, uzročnikom AIDS-a, tako da ste zaštićeni i kada kondom pukne.
Analgetski flaster

U bližoj budućnosti, više nećete morate gutati tablete svaki puta kada imate glavobolju.
Znanstvenici su razvili prvi flaster protiv bolova, koji kroz vašu kožu isporučuje ibuprofen u pravilnoj dozi tijekom 12 sati.

Druga velika prednost ovog flastera je u tome što dostavlja lijek na lokalno područje – tako da ako vas nakon napornog rastezanja u teretani zaboli rame, moći ćete nalijepiti flaster direktno na bolno mjesto za brzo ublažavanje bolnih simptoma.

Ovaj flaster bi se trebao pojaviti na tržištu za 2 do 3 godine.

Bioničko oko

Tehnologija i razvoj protetike uvijek se doimaju poput znanstvene fantastike. Međutim, ovi bionički dijelovi tijela brzo se iz fikcije pretvaraju u opipljivu stvarnost.

Ono što jedva čekamo je mrežnički implantat tvrtke Second Sight. Cilj je vratiti vid ponovnom uspostavom veze između mrežnice i vidne kore u mozgu.
Ispitivanja na ljudima trebala bi započeti dogodine.

Preporučujemo

Komentari

▲ Povratak na vrh