Prepoznajte ovih 7 naizgled bezazlenih simptoma i spasite svoj (ili tuđi) život

Ovaj vodič za samopomoć služi za tumačenje problema prije no što bude prekasno.

Tko bi pomislio da vam rukovanje može spasiti život? Ugostitelj Mark Gurrieri nije očekivao da će dijagnozu dobiti u svom obiteljskom restoranu u Londonu. No gost s kojim se rukovao bio je dr. Chris Britt, obiteljski liječnik kojem je zazvonilo na uzbunu kad je primijetio domaćinove osobito “mesnate” ruke. Doktor Britt posumnjao je da tumor u Gurrierijevoj hipofizi uzrokuje preveliku proizvodnju hormona rasta, što vodi ka povećanju količine mekog tkiva u rukama.

Dijagnozu je liječnik poslije potvrdio pretragama, tumor su neurokirurzi poslije uklonili. Sve zahvaljujući rukovanju. Ovdje možemo naučiti da ma koliko bedasti i sitni bili vaši simptomi, moguće je da su oni rano upozorenje koje će vam spasiti glavu.

Ovaj vodič za samopomoć služi za tumačenje problema prije no što bude prekasno.

Bol u stopalu… Možda je priolaps diska

Pod pretpostavkom da vam nije uteg pao na tenisicu, oštra bol u stopalu mogući je znak hernije ili prolapsa diska između kralježaka, kaže dr. Dirk Laubscher, ravnatelj londonske Klinike za križa. “Bol je obično najgora ujutro i pogoršava se sjedenjem”, kaže. “Često je se ne prepozna kao problem s kralježnicom jer nema križobolje.” Ali neće prestati. “Bez liječničke pomoći sve više će rasti pritisak na sjedni živac, što može dovesti i do gubitka funkcije mjehura i invalidnosti.”

Djelujte odmah: “Lezite na trbuh i deset puta nježno izvedite pozu kobre (u luku izvijte leđa i polako izravnajte ruke dok vam kukovi cijelo vrijeme miruju na podu)”, savjetuje dr. Laubscher. Ako bol jenjava, vjerojatno imate prolaps diska s obzirom na to da takvo istezanje smanjuje pritisak. “Svakih sat vremena ponovite vježbu sve dok ne posjetite liječnika fizikalne medicine.”

Bol u križima… Možda je bubrežni kamenac

Osjećate oštru bol između rebara i kukova, međutim “budući da u mnogo slučajeva nije stalna, možete je isprva pripisati pretjeranom dizanju utega”, kaže dr. Sneh Khemka, opći kirurg, medicinski ravnatelj privatnoga medicinskog osiguranja Bupa. Ipak, moglo bi vam biti gore no da se na vas sruši cijeli stalak s utezima. “Svaki deseti muškarac ima bubrežne kamence”, kaže dr. Khemka. “Ako se ne liječe, mogu blokirati tok urina, pa vam bubrezi nateknu. Bol s vremenom može postati toliko jaka da se obično kaže kako je to najbliže što će muškarci ikada biti boli što je žene osjećaju tijekom porođaja.” Malo previše suosjećanja za naše pojmove…

Djelujte odmah: “Ako se bol ponovi ili premjesti u prepone, posjetite liječnika”, savjetuje dr. Khemka. Liječenje varira od neinvazivnog razbijanja kamenja ultrazvukom do umetanja cijevi kroz osjetljivi organ. Možete zauzdati kamenje 45-minutnim aerobnim treningom triput tjedno, kaže američko istraživanje. “Usto biste trebali popiti 2,5 litre tekućine na dan radi sprječavanja nastanka kamenca”, kaže dr. Khemka.

Proljev… Možda je preaktivna štitnjača

Kao da vam cjelodnevni spoj sa školjkom nije dovoljan, svaki pedeseti muškarac iskusit će ozbiljan poremećaj rada žlijezde koja proizvodi hormone metabolizma. Ako se ne liječi, kod jednog od poremećaja rada štitnjače koji često zahvaća mlade muškarce, Gravesove bolesti, mišići vam mogu znatno oslabjeti, a kosa početi ispadati. “Može izazvati i ozbiljan probleme s vidom”, kaže dr. Mark Vanderpump, endokrinolog iz bolnice Royal Free u Londonu. “Simptomi uključuju teške ispade proljeva s dramatičnim gubitkom težine unatoč zdravu teku.”

Djelujte odmah: Možda školjke koje ste pojeli nisu bile najukusnije, no “potraje li proljev nekoliko dana, a popraćen je nesanicom ili preosjetljivošću na vrućinu, vjerojatno imate problem sa štitnjačom, stoga se uputite liječniku radi krvnih pretraga”, kaže dr. Vanderpump.

Bol u nozi… Možda je koronarna bolest

“Bol u nogama kada trčite ili hodate čest je znak bolesti srca i krvnih žila”, kaže dr. James Stanley iz centra za bolesti srca Sveučilišta Michigan. “Ako bol prestane kad stanete, no pogorša se kad nosite nešto teško ili brzo hodate, to je vjerojatno rano upozorenje da ste pod visokim rizikom od srčanog ili moždanog udara, pošto vam se suzuju arterije koje opskrbljuju donje udove krvlju.”

Djelujte odmah: Ako vas noge bole i napose ako vam je otac imao probleme sa srcem, neka vas liječnik obiteljske medicine pošalje na mjerenje kolesterola i tlaka. Možda će vam trebati mjeriti i krvni tlak u nogama.

Erekcijska disfunkcija… Možda je Parkinsonova bolest

Kao da vam već nije dovoljno teško progutati činjenicu da ste omekšali, znanstvenici sa Sveučilišta Harvard otkrili su da se kod muškaraca koji se požale na impotenciju gotovo četiri puta češće razvija Parkinsonova bolest kasnije u životu.

Djelujte odmah: Ne postoji poznat način kako se može spriječiti ta bolest. Neka novija istraživanja neurologa s Klinike Mayo kažu da će biti ključno razviti lijek koji oponaša gensku varijantu za koju je utvrđeno da štiti od bolesti. Ne trebate paničariti, erekcijska disfunkcija česta je stvar i mnogo je vjerojatnije uzrokuju stres, pušenje, alkohol i pretilost, a ne Parkinsonova bolest. Poruka je da se trebate, radi vlastitog zdravlja i sreće, javiti liječniku.

Bol u vratu i ramenima… Možda je lajmska bolest

Bolovi u zglobovima skraćuju vam užitak u teretani? Od glavobolje vam puca glava? Je li netko ovog ljeta možda puno boravio na otvorenom? Moguće je da ste se neke večeri lijepo zabavili pa niste ni primijetili da vas je ugrizao krpelj, crna beštija ne veća od zrna graška. “Vrlo je teško zamijetiti krpelja, pa zato toliko slučajeva lajmske bolesti bude prijavljeno tek kad se pojave simptomi”, kaže dr. David Owen, liječnik koji proučava lajmsku bolest. Organizacije koje se bave zdravstvenom ekologijom procjenjuju da će globalnim zatopljenjem rasti broj bolesti koje uzrokuju krpelji. Ako ste jedan od onih koje je ugrizao zaraženi krpelj, moguće je da ćete oboljeti od meningitisa, paralize lica i teške upale zglobova.

Djelujte odmah: Osim glavobolja i boli u mišićima i zglobovima, potražite crvenilo na koži. “Ako vas ugrize krpelj, nemojte ga pritiskati, očistite oštećenu kožu antiseptikom”, savjetuje dr. Owen. “Teško je postaviti dijagnozu, stoga, ako je moguće, krpelja spremite u kutijicu i napišite datum i mjesto gdje vas je ugrizao, što će puno pomoći liječniku.” A vama će pomoći antibiotik.

Loš zadah… Možda je plućna bolest

Nemojte krivnju svaliti odmah na češnjak koji ste jeli večer prije: loš dah može biti signal za more problema koje neće riješiti konzumacija travarice ili sminta. “Plućna bolest, astma i cistična fibroza uzrok su vrlo kiselog daha”, kaže dr. John Hunt sa Sveučilišta Virginije. “I što je dah kiseliji, to je teže stanje.” Američka stomatološka udruga otkrila je da, iako u 90 posto slučajeva loš dah ima više veze s higijenom i desnima, u preostalih deset posto slučajeva povezan je sa sistemskim bolestima, primjerice plućnom bolesti, apscesima, pa čak i cirozom.

Djelujte odmah: Posjetite stomatologa kako biste isključili najvjerojatnije uzroke: suha usta, infekciju sinusa, bolesti desni i pušenje. “Stomatolog može uočiti i rak usne šupljine”, kaže dr. Nigel Carter, izvršni ravnatelj Britanske zaklade za zdravlje zuba i desni. “Rano otkrivanje povećava vjerojatnost izlječenja s 50 na 90 posto.” Ako stomatolog sumnja da vaš smrad iz usta možda ima skriven uzrok, uputit će vas liječniku obiteljske medicine koji će odrediti pretrage za određivanje kiselosti daha. Ako ni on ne pronađe ništa sumnjivo, ostaje vam naručiti tic-tac u veleprodaji.

Komentari

▲ Povratak na vrh