Samo malo: Što ako imam alergiju na hranu?

Vjerojatno nemate. No, zašto se onda osjećate nelagodno nakon obroka?

Nedavno je u velikoj studiji dokazano da od svih osoba koje su mislile da imaju alergiju na hranu (nevjerojatnih 19 posto), njih samo polovina to doista ima.

Ako imate alergiju na hranu, toga ste vjerojatno svjesni, s obzirom na to da se dogodi u pravilu unutar dva sata, često i za nekoliko minuta, od jedenja alergena. Simptomi mogu ugroziti život i uključuju osip, crvenilo, nateknutost, teškoće s gutanjem, stezanje grla, teškoće s disanjem, povraćanje, ubrzano lupanje srca te pad krvnog tlaka. Dakle, nije samo riječ o odmetnutom probavnom sustavu.

Pa zašto se onda osjećate nelagodno nakon obroka? To je možda nepodnošenje nekih namirnica. To znači da vaše tijelo iz nekog razloga ne može probavljati neku komponentu hrane, kaže dr. sc. Manish Ramesh, ravnatelj Centra za alergije na hranu iz Zdravstvenog centra Montefiore. Vi to, na primjer laktozu iz mlijeka, ne probavite i završi u debelom crijevu, pa neka se ono riješi toga kako zna. A to onda znači nadutost, proljev i grčeve.

Za razliku od alergije na hranu, simptomi intolerancije ograničeni su na probavni sustav. Postoje brojne privatne inicijative koje tvrde da otkrivaju imate li intoleranciju na neke namirnice: platite analizu, a oni vam pošalju potreban pribor da kod kuće uzmete uzorak krvi. Ali, ne bacajte novac, kaže dr. Ramesh. Oni mjere protutijela u vašoj krvi (imunoglobulin G), objašnjava. Problem je u tome što nakon obroka imate nešto protutijela na te namirnice bez obzira na to jeste li intolerantni ili niste. Dakle, test mjeri što ste jeli (to i sami znate), a ne na što ste intolerantni. Ako doista ne možete intuitivno otkriti što vam škodi i na što se probava buni, posjetite gastroenterologa. Možda to uopće nije povezano s hranom. Dr. Ramesh kaže: “Uglavnom možemo dobro ocijeniti što se događa samo razgovorom o simptomima.”

Komentari

▲ Povratak na vrh