Rasprava o imunitetu

Nova pravila kojima možete poboljšati zaštitu od uljeza.

Odmah treba reći: ovaj je tekst za perfekcioniste. Većina nas ima adekvatan imunosni sustav koji nas služi, pamti i poboljšava svoj rad otkako smo se rodili. Posebne stanice tijela i njihovi produkti znaju, čak i kad se nisu susreli s vrlo opasnim stvarima, ubiti sve što im je strano te upamtiti kako idući put to učiniti brže, bolje i bez puno filozofiranja.

Živimo u prljavu svijetu i utješno je znati kako u nama postoje snažni i pametni organi reda i mira koji ne puštaju ni klicama ni unutarnjim neprijateljima, zloćudno promijenjenim stanicama, da se razmašu. Pa ipak, svake godine može vas spopasti gripa, kao i još hrpa drugih infekcija. A i tumori su drugi ubojica muškaraca, zaslužni za svaku treću mušku smrt u Hrvatskoj.

Vjerojatno želite izbjeći biti u toj gomili i naučiti napredne taktike kako pomoći svom imunosnom sustavu. Već sad znate mu pomoći. Osnove higijene mogu vas spasiti od većine infekcija, a održavanje zdravog života od dobrog dijela tumora. Evo što još možete učiniti ako ste zdravi i želite biti još zdraviji.

Cijepite se (kad možete)

Otkad je Edward Jenner prvi u V. Britaniji potkraj 18. stoljeća počeo nezgodnu proceduru zarazivanja ljudi bezazlenim kravljim boginjama ne bi li postali otporni na zloćudne velike boginje od kojih je umirao svaki peti čovjek na Zapadu, javnost se zgraža nad konceptom cijepljenja. U to su doba novinari pisali: “Mukat ćemo i izrast će nam vime.”

Sustavno primijenjena i s vremenom tehnički usavršena procedura do dana današnjeg nailazi na nerazumijevanje, pa to ide do te mjere da su pojedine majke i u Hrvatskoj odlučile ne cijepiti svoju djecu prema propisanom kalendaru cijepljenja. Vi zaštitite svoje najmilije: kad putujete u neku daleku stranu zemlju, javite se u Hrvatski zavod za javno zdravstvo pitati treba li vam cijepljenje. A potkraj jeseni bit će korisno cijepiti se i protiv gripe.

“Svake sezone u cjepivu su dijelovi (antigeni, a ne i cijeli virus) onih virusa gripe za koje se, na temelju epidemioloških istraživanja, očekuje da će se pojaviti u toj sezoni”, kažu epidemiološki stručnjaci.

Ne vjerujte glasinama u dnevnom tisku i na placu: ako javno zdravstvo nečim dobro barata, to je statistikom. Postoji li rizik od nekog cjepiva, uklapa se u jednadžbu.

Slušajte klasičnu glazbu

Niz istraživanja proučavao je kako glazba utječe na imunosni sustav. Premda je to relativno novo područje istraživanja, a rezultate treba interpretirati s oprezom, većina ih je pozitivna, navode iz Hrvatskog društva skladatelja: “Čini se da slušanje glazbe može potaknuti biokemijske promjene u tijelu, koje se tiču endorfina, kortizola, adrenokortikotropnog hormona, interleukina-1 i imunoglobina A u izlučevinama.”

Na terenu je to 2008. pokazao i dr. Ronny Enk s Instituta Max Planck. Njegov je tim testirao 300 ljudi: polovina je 50 minuta slušala veselu, plesnu glazbu, a druga polovina neke nasumične tonove. Razine hormona stresa, kortizola, značajno su opale onima na plesnim melodijama, a porasle količine protutijela imunoglobulina A, prve linije obrane od bolesti.

Čak i kad vas spopadne infekcija, klasična glazba može ohrabriti vašu imunosnu bojnu da porazi neprijatelja. Dr. Frances le Roux je s pomoću Bachova Magnificata 2005. poboljšao imunitet i snizio hormone stresa oboljelima od upale pluća. Polovina od 40 ispitanika terapiju je dobivala u tišini, a polovina uza zvuke glazbe u pozadini: krvni su testovi pokazali blagotvorne učinke Bacha na raspoloženje, imunost i hormone.

Uzmite nešto za imunost, bilo što

Već smo mnogo puta kazali da mnogi suplementi ne vrijede novca koji dajete za njih. E, pa prevarili smo se i posipamo se pepelom. Studija provedena na Sveučilištu Harvard kaže da se trebate, kad možete, osloniti na pozitivan učinak placeba čak i ako znate da to nije pravi lijek. Naime, podaci prikupljeni od ispitanika sa sindromom iritabilnog crijeva (stanje je šest puta češće nakon crijevne infekcije), pokazuju kako je 59 posto onih koji su svjesno uzeli placebo osjetilo ublažavanje simptoma u sljedećih nekoliko tjedana.

Slično poboljšanje stanja, dakle manje trbobolje, proljeva ili zatvora, zabilježeno je kod samo 35 posto ispitanika koji nisu dobili nikakve tablete. Znanstvenici su komentirali kako je učinak placeba u tom istraživanju usporediv s djelovanjem lijekova za sindrom iritabilnog crijeva.

Otprije se iz istraživanja zna da je za bol u koljenu korisnija simulirana (placebo) operacija od pravoga ortopedskoga kirurškog zahvata, pa je očito da će i ta echinacea koju gutate djelovati kao što piše na kutijici. Samo se nemojte predozirati.

Komentari

▲ Povratak na vrh